INTERVIEW MET RAKESH

INTERVIEW MET RAKESH

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER RAKESH

Rakesh Mijling is aangesloten bij Bewust Amsterdam als oprichter van Art of Loving. Hij zette onder meer Tantric Dance op de kaart, maar heeft nog veel meer talenten en passies. Lees meer over deze jonge ondernemer van nog geen veertig uit de Amsterdamse muziek- en danswereld.

WIE BEN JE?

Als de persoon Rakesh ben ik iemand die zich graag inzet om mensen met elkaar in verbinding te brengen. En dat op verschillende manieren. Tantra is daarbij mijn achtergrond, het pad dat ik van kinds af aan belopen heb en nog altijd beloop. Het is mijn inspiratiebron.

Op die manier breng ik mensen graag in contact met zichzelf en daarom organiseer diverse evenementen, workshops, bijeenkomsten, masterclasses. Daar zet ik mij graag voor in.

HEB JE ZELF OOK DIE VERBINDING MET JEZELF GEZOCHT?

Ik moet dat nog steeds. Ook ik kan mij verliezen in m’n werk en mijn energie verliezen. Ik breng diverse oplaadmomenten aan in mijn dag. Maar ook door het geven van de workshops en events kom ik er in. Zondag gaf ik bijvoorbeeld een masterclass en die oefeningen zijn ook heel goed voor mijzelf. Die doe ik vol mee. Zo kan ik met regelmaat geven en beleven.

HOE BEN JE HIERBIJ GEKOMEN?

Ik begeef me al van jongs af aan in tantra, het is me met de paplepel ingegoten. Het is een essentieel onderdeel van mijn leven. Op een gegeven moment vroegen mensen mij om raad. Zij hadden iets aan mijn ervaring door de teachers die ik o.a. in India heb gehad. Het is dus eigenlijk gekomen doordat de vraag ontstond. Zodoende heb ik elf jaar geleden Art of Loving opgericht met mijn toenmalige partner en moeder van mijn twee kinderen. Nu heb ik een heel team van mensen waarmee ik samen werk.

Ik noem mijzelf founder of Art of Loving, oftewel Tantric teacher. Omdat ik dat pad beloop, noem ik me tantrica. Het is net als een boeddhist, je beloopt een bepaald pad.

DOE JE ER NOG DINGEN BIJ?

Ik ben ook al 16 jaar filmmaker en maak graag films zoals vorige week een Greenpeace film. Dan word ik freelance ingehuurd. Ik maak bijvoorbeeld één film van verschillende losse films of promotie films van events en evenementen. Natuurlijk doe ik dat ook voor mijn eigen bedrijf. Je kunt ook voor Tantric Dance morgen in Club Lite een promofilmpje zien. Ik maak regelmatig teasers en afterfilms.

Ik ben allround filmmaker: ik doe alles, dus van de productie, het camerawerk en de editing als de effecten en titels.

Ik heb ook nog andere bedrijven zoals Loving Events waarmee we het Wild Hearts events organiseer. En in april 2017 organiseer ik een drie daags tantra festival. Dat is voor het eerst zo lang in Amsterdam.

WIE BEZOEKEN DE TANTRA EVENTS?

Mensen die ontdekkingen over zichzelf willen doen. Ze zijn van alle leeftijden, maar vooral 18 plus. Ik doe ook mee aan het Healing Garden, OpenUP! Festival, Eigentijdse Jongeren Festival. Ik begeef me eigenlijk in allelei gebieden.

HEB JE EEN EIGEN STIJL ONTWIKKELD?

Ja, ik heb Tantric Dance zelf ontwikkeld. Het is een bepaalde manier van dansen die daarvoor nog niet bestond. Dat wordt nu overal gekopieerd en gedaan.

ZIE JE DAT ALS COMPLIMENT EN ALS JE MISSIE?

Ja! Het is niet per se van mij; ik wil dat mensen op deze manier met elkaar in contact kunnen komen.

Ik heb veel tantra ervaring en veel oefeningen gedaan. De leer in praktijk brengen, je hart openen voor iemand, echt in contact staan … daar zit voor mij eigenlijk de ware leer in. Ik merk dat iemand in z’n eentje heel veel oefeningen kan hebben gedaan, maar als je met iemand in contact bent, ontdek je eigenlijk veel meer dan in je eentje. Dat vind ik zo mooi aan dit proces. In Tantric Dance zit zoveel verweven, het gebeurt op een speelse manier allemaal vanzelf. Het is luchtig en er valt steeds iets nieuws te ontdekken, juist doordat je het met anderen doet.

DANS JE HEEL CLOSE EN INTIEM MET ELKAAR?

Dat kan, maar hoeft niet. Ik heb net twee filmpjes geupload op YouTube van afgelopen weekend, eentje van Hans die best uitbundig is. Maar het filmpje met mijn geliefde Elfriede is het heel sensitief en rustig. Het kan alle kanten op. Van uitbundig naar sensitief. Het kan gaan om Kundalini energie of juist vanuit het lichaam.

Zoals zondag met de masterclass ging het meer om het activeren van energie en daarmee de dans doen en minder fysiek.

IS HET ZWAAR QUA BEOEFENING?

Na zo’n workshop heb ik zoveel energie dat ik niet meer in slaap kom. Dat is wel eens lastig omdat het mijn ritme verstoort. Vooral met mijn jonge kinderen. Het is best een enorme onderneming. Zaterdag tot laat in Den Haag, zondag een masterclass in Amsterdam, maandag de Jaargroep.

Een druk bestaan. Ik heb wel iemand die pr en social media doet, maar het meeste doe ik zelf. Zoals content en filmpjes maken, mailings, events inplannen en voorbereiden. Ik ben regelmatig in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, en er komen nieuwe plekken bij.

EN WANNEER HET BUITENLAND?

Dat kon ik tot nog toe niet aan met de kinderen. Volgend jaar ben ik op het Ibiza Tantra Festival en in Portugal op Being Festival.

HOE OUD ZIJN JOUW KINDEREN?

Layana is 8 en Rahjan 4.

WAT KUN JE JE KINDEREN MEEGEVEN OVER TANTRA?

Zij zijn eigenlijk mijn spiegels. Ik denk dat ik het vooral veel onbewust meegeef. Maar ook door oefeningetjes die ik ze geef over hoe je in balans blijft met je lichaam en met je gedachten. Op het moment dat ze daar even uitglippen, doen we iets. Of als ze moeilijk in slaap komen, deed ik voorheen een oefening. En nu hoor ik het ze zelf doen. Dan komen ze los van hun gedachten en komt het volle hoofd tot rust.

Het gaat in mijn ouderschap om ‘accepteren. Bij veel anderen gaat het om ‘niet, niet doen’. Dat mag niet, dat is niet goed, etc. Ik speel met wat er is. Ik laat zien wat er is zonder dat het weg moet of dat het een strijd creëert. Juist ‘zijn’ met verdriet of met boosheid, of met het verlangen dat je hebt. Dat is wat ik mijn kinderen meer meegeef.

IS HET MAKKELIJK OM OVER TANTRA TE SCHRIJVEN OM JE DOELGROEP TE BEREIKEN?

(lachend) Nee, dat is niet makkelijk. Ik ben dyslectisch. Daarom kies ik voor beeld.

Erover schrijven kost mij relatief veel tijd.

Ik krijg veel emails, maar ik antwoord ook to the point en puntsgewijs. Niet omslachtig of uitgebreid.

WAT DOE JIJ OM GEZOND TE BLIJVEN?

Ik ben natuurlijk een danser en dansen is super gezond. Daarnaast dans ik op rolschaatsen, dat doe ik al vanaf mijn elfde waardoor ik nu zelfs wordt gevraagd voor events. Ik squash ook graag, dat is goed voor mijn conditie. Die was erg naar beneden gegaan door de kinderen en het intensieve werken. Squash is qua snelheid enorm intensief. Je moet er echt scherp voor zijn qua reactie en lichaam. Daar houd ik van.

Ik ben freelancer dus ik werk 80 uur per week (lachend). Maar omdat ik mijn eigen tijd kan indelen, kan ik goed bijtanken en mijn eigen breaks indelen.

Ik ben mijn hele leven al vegetariër. Ik denk dat ik al op mijn 28ste ben gestopt met koffie, alcohol en blowen.

WAT IS JOUW FAVORIETE DANSMUZIEK?

Mijn eigen muziek die ik draai op al mijn events. Moeilijk om daar een genre aan te koppelen. Ergens tussen Deep House en Melodic Techno, daar houd ik ook van. En van akoestische drum.

WAT MOETEN WE NOG WETEN?

Zaterdag (dus morgen 24 december) is in Club Lite een Tantric Dance avond met een drie gangen menu en een groot programma, er is een zachte sfeer.

Ook organiseer ik samen met mijn huidige partner Elfriede ‘Wild Hearts events’, dat zijn populaire events waarbij tantra naar de achtergrond gaat. Die zijn iets toegankelijker voor mensen die afhaken op het woord tantra.

Er is ook een openingsceremonie en een super speelse avond om elkaar te stimuleren om meer geopend te zijn. Er zijn ook Mystery Cards met allemaal leuke oefeningen om elkaar te leren kennen en elkaar uit te dagen. Het gaat mij niet alleen om het feest op zich, maar ook om dit meer in de wereld te zetten in het dagelijks leven. Dat je dan ook met geopend hart het contact met anderen aangaat.

Sinds 2004 ben ik VJ. Afgelopen maand bij Nataraj geVJ’d in Utrecht. DJ’n is sinds twee jaar ook een nieuwe passie van me. Daar kom ik sinds een paar maanden pas echt mee naar buiten, via mixcloud.com als DJ Rakesh. A.s. zaterdag draai ik ook een set samen met DJ Shanto twee uurtjes.

O ja, en de 29ste december draai ik mijn Ecstatic Dance DJ set in de Odessa.

JIJ OVER EEN AANTAL JAAR?

Van mij mag Tantric Dance global worden. Ik ben nu begonnen met online trainingen en dat wil ik nog meer delen. Die is ook in het Engels en kan dus over de grens gaan. Ik ben nu in Engeland, Duitsland gevraagd, maar kan het nog niet aan met de kinderen. Het heeft wel veel potentie.

Ben je benieuwd naar Rakesh, kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/persoonlijke-groei/dans-beweging/242/tantric-dance. Ben je benieuwd naar het event van morgen in Club Lite, bekijk hier het introductie filmpje: https://www.facebook.com/tantricdance/videos/1258760957500080/

Interview door Brenda Serrée | Branding Diva & co-creator Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring