INTERVIEW MET BROEDER FER

INTERVIEW MET BROEDER FER

Fer van der Reijken is Franciscaans broeder en coördinator van stadsklooster La Verna in Amsterdam. La Verna is aangesloten bij Bewust Amsterdam. Wie is deze boeiende, ruimdenkende man met een grote interesse voor spiritualiteit en religies die meent dat je altijd van elkaar kunt leren?

(Fer helpt mij met het aantrekken van zijn Franciscaans habijt t.b.v. een ludiek intro-filmpje dat voor alle broeders hetzelfde is. Voor mij een heel bijzonder moment, ik voel mij vereerd.)

HOE VOELT HET VOOR JOU DAT IK JOUW HABIJT AAN HEB?

Voor deze opnames vond ik het heel leuk om zo te beginnen, maar normaal doen wij dat niet. Iedere broeder heeft hetzelfde habijt. Of je nu net een week geleden als broeder bent begonnen of  al jaren meeloopt en mogelijk een belangrijke positie hebt. Franciscus had de filosofie dat je gewoon broeder was en dienstbaar probeerde te zijn aan het grotere geheel.

WANNEER WIST JE DAT JE DIT WILDE?

Ik ben als jonge jongen met een werkstuk over Franciscus’ leven begonnen. Elke keer als ik bij de broeders op bezoek was, had ik het gevoel ‘Hier ben ik thuis’. Mijn roeping is gaandeweg ontstaan, maar op mijn 25ste wist ik het. Ik had net mijn studie klinische psychologie afgerond.

STEL JE HAD EEN EEUW GELEDEN KUNNEN LEVEN, HAD JE NIET LIEVER TOEN FRANCISCAANS BROEDER GEWEEST? IN DE TIJD DAT MENSEN NAAR DE KERK GINGEN, LOYAAL WAREN AAN HUN GELOOF?

Nee! De kunst is volgens mij om tot bloei te komen op de plek waarin je geplant bent en in de tijd waarin je leeft. En elke plek en tijd heeft zijn uitdagende kanten en opgaven.

Dus ik moet het doen hier in 2017 in Amsterdam. Bovendien is gelovig zijn voor mij een heel breed concept. Het begint of eindigt niet met christen zijn, of moslim. Mijn persoonlijke missie is ‘ Ik wil zo leven dat mensen meer van zichzelf gaan houden, van elkaar gaan houden en van God houden. Ik wil het goede laten groeien.’

WAT IS EEN FIJNE PLEK VOOR JOU BIJ LA VERNA?

Dat is toch wel de huiskamer, de enige ruimte van La Verna waar zelden andere cursisten komen. Wij zijn zo verweven met de cursisten – we hebben van maandag tot zaterdag en zondagmorgen mensen in huis – dat we hebben gezegd dat we toch ook een plekje alleen voor de broeders moeten hebben. We zijn met 7 broeders en 1 predikant. Ook een meneer die 3 maanden bij ons woont met zijn hond en nog een vluchteling uit Kongo. Ook gewone gasten, vrienden, familie en af en toe een stagiaire van het hospice.

JULLIE HEBBEN OOK MEERDERE VERGADERRUIMTEN IN GEBRUIK OP GEBIED VAN SPIRITUALITEIT. ZOALS DE EETZAAL VAN DE BROEDERS DIE VOOR ACTIVITEITEN VAN LA VERNA WORDT GEBRUIKT.

Ja, aan de tafels wordt door de broeders en gasten gegeten. Maar er worden ook lezingen gegeven, sacrale dans en allerlei andere activiteiten dus. Er is ook een groot scherm en beamer, het is zonovergoten en een heerlijke ruimte. We willen dienstbaar zijn aan mensen die hun spiritualiteit willen ontplooien. We willen mensen niet in hokjes plaatsen, maar hen open ontvangen en veel mensen ontmoeten.

ER STAAT OOK EEN PIANO, SPEEL JIJ?

Ja, ik heb 10 jaar klassieke les gehad, maar dat is weggezakt. Ik speel heel graag op bruiloften en partijen. Oude liedjes en pop. (Tijdens het interview speelt broeder Fer de Italiaanse klassieker ‘Mamma’  en ‘Mag ik dan bij jou’. Hij zingt erbij.)

JIJ BIEDT VEEL MENSEN TROOST EN STEUN. ALS JIJ ZELF WILT SCHUILEN, NAAR WIE GA JIJ DAN TOE?

Ik ben gezegend met medebroeders huisgenoten, dat is een groot goed. Elke huisvergadering die we hebben begint met een persoonlijke ronde en de vraag is: Hoe gaat het met je? en dan kun je alles delen, bijv. of je slecht slaapt, als je ouders iets mankeren. Natuurlijk hebben we ook nog onze vrienden en familie, we zijn gezegend met heel veel lieve mensen om ons heen.

HEB JE WELEENS HET GEVOEL GEHAD VAN ECHT CONTACT MET FRANCISCUS VAN ASSISI?

In mijn beleving ben ik een broeder van hem. Hij is natuurlijk al ongeveer 800 jaar dood, maar ik heb het gevoel dat hij leeft en heb ook het gevoel dat ik hem eens zal ontmoeten. Dan heb ik het over na mijn dood. Dan denk ik dat ik weer ergens zal worden opgenomen waar hij zal zijn. Ik stel hem voor als klein van gestalte, barmhartige uitstraling. Ik denk dat hij zal zeggen: Jongen, ‘welkom’ en mij omhelst.

GELOOF JE IN HET HEBBEN VAN MEERDERE LEVENS?

Ja, dat geloof ik ook. Ik weet dat het niet christelijk is om dat te geloven, maar ik denk het wel. Ik ben eens onder begeleiding teruggegaan naar vorige levens. Dat vond ik zeer overtuigend. Opvallend is dat ik in vorige levens ook al broeder was. Ik ben ook een Pruisische prelaat geweest, een hoge priester in de kerk die werd geroemd om zijn preken.

Ik heb theologie gestudeerd, de opleiding voltooid om priester te worden, maar ik heb gewoon de roeping heel diep gevoeld om Franciscaans broeder te worden. Het priesterschap trekt mij niet. Je kunt als broeder veel andere dingen kiezen, zoals verpleegkundige, leraar of sociaal werker worden (en coördinator van La Verna zoals ik).

(Ondertussen lopen we naar de kapel op de eerste verdieping. Een prachtige, lichte ruimte die een fijne sfeer uitstraalt. Een groot vloerkleed op de grond, stoelen eromheen, kunst en beeltenis van Jezus aan de muren. Fer laat mij de gewaden zien die priesters dragen. Prachtige stoffen in mooie kleuren.

In de kapel bidden de broeders elke morgen om 7.30 uur. Mensen uit de buurt kunnen ook aansluiten om te bidden. In de kapel vinden ook activiteiten plaats die passen bij de sfeer van de kapel, zoals yoga en meditatiecursus. In de sacristie – een kleine omkleedruimte voor priesters – licht Fer accessoires toe zoals de hosties van de zusters Clarissen uit Megen, de miswijn van de Abdij van Egmond en de godslamp die dag en nacht in het tabernakel brandt.)

TOT SLOT, WELKE ZIN UIT DE BIJBEL ZOUDEN WE ALLEMAAL MOETEN KENNEN EN LEVEN?

Zo! Een hele mooi zin vind ik hoofdstuk 10 vers 10 uit het evangelie van Johannes waarin Jezus zegt: ‘Ik ben gekomen opdat jullie zullen leven en wel in overvloed.’ Dat is wat ik ook voor mensen hoop. Dat zij hun talenten aanboren en dat zij zeggen: ‘Waar ik nu ben en wat ik nu doe, daarmee voel ik mij senang’. Dat is een enorm ideaal, dat weet ik wel (lachend). Maar ik  hoop dat mensen tot bloei mogen komen. Dat zij op de juiste plek terechtkomen.

Pace e bene! Italiaans voor: Vrede en alle goeds!

Bekijk videofragmenten van het interview op: https://youtu.be/3ERlfGV1ZkI

Ben je benieuwd naar de activiteiten die Stadsklooster La Verna organiseert op gebied van spirituele ontwikkeling?  Kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/persoonlijke-groei/centra-voor-bewustwording/168/centrum-voor-spiritualiteit

Interview door Brenda Serrée | Branding Diva en co-creator Bewust Amsterdam

Met dank aan Noortje Janmaat | Verdienen met Video voor de videofragmenten

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring