INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER: Susan Knauf

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER: Susan Knauf

Susan Knauf is als dierentolk met haar bedrijf Animos aangesloten bij Bewust Amsterdam. Het zou zomaar kunnen dat je na het lezen van dit interview anders naar je huisdier kijkt…

Wie ben je?

Een gelukkig mens! Ik sta volop in het leven. Mijn werk, het communiceren met dieren, brengt mij heel veel vreugde en ik kan echt leven en werken vanuit mijn hart.

Is er ook een periode geweest dat je niet leefde en werkte vanuit je hart?

-Lacht- Ja, ik werkte als marktonderzoeker voor tijdschriften zoals de Opzij, Voetbal International en de Psychologie. Ik vond het leuk, maar volgde niet echt mijn hart. Ik kreeg een burn-out.

Na de burn-out woonde ik een tijdje op een boerderij en van daaruit deed ik een opleiding:

de biologisch-dynamische landbouwopleiding.

Op de boerderij molk ik met de hand de koe.

Hoe is dat nu met jou en boerderijen?

Ik kom er niet meer zo heel vaak, maar heel soms kom ik nog op een boerderij hier in de buurt.

Hoe kwam je tot dit beroep?

Toen ik aan het melken was, kreeg ik veel emoties door van de dieren. Ik schat dat ik een jaar of dertig was, dat zou ik moeten checken op mijn trekkerrijbewijs… (red. Susan rent naar boven, pakt haar trekkerrijbewijs en daarin staat dat ze toen 32 jaar was). Ik snapte niet dat anderen bepaalde dingen niet voor de dieren deden, maar ze hoorden ze niet, begreep ik later.

Ik wilde als kind ook al Franciscus van Assisi zijn en kunnen praten met dieren.

Wat doe je nu?

Ik heb een praktijk met voor honden, katten, paarden, konijnen en cavia’s. Dat komt het meest voor.

Wat was je eerste ervaring met een dier en een gesprek?

Ik vertelde de boer dat ik met dieren kon communiceren. Hij geloofde me niet echt, maar vroeg me waarom één van zijn koeien nooit wilde opstaan na het melken. Ik vertelde deze koe dat ze moest kijken hoe andere koeien dat deden en vanaf toen stond ze uit zichzelf goed op. Dat scheelde de boer honderden kilo’s omhoog hijsen.

Is er een verschil in gesprekken met een hond en een cavia?

hihi-dat is een leuke vraag! Weet je, het is ja én nee. Het is ja omdat een hond vaak een ander contact met zijn baas heeft en andere dingen beleeft. Toch op een bepaald wezensniveau maakt het helemaal niet uit. Het hangt af van op welk niveau je met een dier communiceert. Sommige cavia’s zijn ontzettend betrokken bij hun baasje.

Welke dieren heb je zelf?

Twee katten en een hond. De hond is een kruising tussen een labrador en Duitse staande draadhaar. Die hebben een wat wildere vacht, het is een soort jachthond. Hij heet Sjaak en is super lief. Ik heb hem als pup uit het asiel gehaald. Het is een wildebras pur sang en echt dol op water.

Woon je landelijk?

Nee, in de Watergraafsmeer. Maar er zijn in de buurt wel sportvelden en het is een groene buurt. De katten lopen vaak een heel stuk mee als ik met Sjaak ga wandelen.

Lopen ze dan los?

Ja. De katten – Jimmie en Luigi – lopen los mee, de hond loopt trouwens ook los.

Wat doe je als dierentolk?

Op het meest simpele niveau geef ik dieren een stem. Ik ben een soort brug tussen mens en dier, waardoor ze elkaar nog beter kunnen begrijpen. En mensen ook meer inzicht krijgen in wat de rol van een dier in hun leven is.

Soms willen mensen weten hoe ze hun dier nog gelukkiger kunnen maken, maar vaak is de aanleiding een probleem.

Wat is zo’n probleem?

Een dier dat bijvoorbeeld heel angstig is en niet vanonder het bed vandaan durft te komen. Dat extreem bang is.

Of een hond uit het buitenland waarvan de baasjes niet begrijpen hoe hij in elkaar zit.

Of mensen willen een nieuw dier nemen.

Of ze gaan op vakantie en willen hun dier voorbereiden.

Een kat die in huis plast.

Ik ben geen gedragstherapeut, maar doe echt de communicatie. Ik vind het heel bijzonder om de band tussen dieren en mensen te zien en kijken hoe dieren mensen in hun hart raken. Je moet je voorstellen dat mensen die bij mij komen vaak al op een bepaalde manier heel open staan. Ze hebben zo’n band met hun dier en hebben er zoveel voor over, daar heb ik veel respect voor.

Wat is er bijzonder aan?

Dieren willen altijd heel graag mensen helpen. Ze vangen veel meer van mensen op dan wij denken. Soms weten ze niet hoe ze dit moeten uiten.

Dieren nemen ook weleens dingen van mensen over. Ze leven met de mensen mee. Omdat ze willen helpen, nemen ze iets over. Ze kunnen heel veel wel, maar raken soms overvol en kunnen het niet kwijt. Soms plassen ze dan in huis bijvoorbeeld. Je kunt een dier dan uitleggen dat hij het niet hoeft op te lossen voor je.

Heb je voor je gevoel weleens een dier gered?

Ja. Ik zou bijna zeggen meerdere malen. Bijvoorbeeld een kat die de diagnose kreeg van kattenaids. Hij moest maar inslapen. Die mevrouw kwam bij me. Ik zei dat het me stug leek die diagnose en dat ik dacht dat hij wormen had. Een week later kwam uit dat de diagnose verkeerd was en kwamen er een heleboel wormen uit de poes…

Ik heb ook weleens gehad dat een dier helemaal van gedrag veranderde na een sessie. Dat eerst angstig was en daarna vol in het leven stond. Dieren vinden het heel fijn om gehoord te worden.

Als mensen vol met hun hart kunnen horen, kan er snel iets veranderen.

Kan iemand met je mee luisteren en voelen?

Ik vertel wat een dier zegt, als mensen het begrijpen dan transformeert er iets. Ze horen het met hun hart als het ware en vanuit de liefde voor hun dier komt er begrip en volgt transformatie. Soms hebben mensen ergens spijt van en dan zeggen de mensen dat ook tegen hun dier. Dieren zijn heel vergevingsgezind.

Ik vind het belangrijk dat mensen eerst bij een dierenarts zijn geweest, ik werk bijv. met een holistische dierenarts. Soms verwijzen die door naar een gedragstherapeut of naar mij.

Trouwens, ik heb weleens een Siamese kat, Ben, van straat gered. Die was van niemand en heeft een half jaar bij me gewoond. Ik heb hem echt gered. Dit was een heel bijzondere kat, hij heeft voor veel mensen tijdens consulten iets betekend. Het was echt een heel spirituele kat.

Wie help je?

Ik help iedereen die ervoor openstaat. Over het algemeen zijn het vaker vrouwen die naar mijn praktijk komen. En mensen die al veel zelf van hun dier kunnen aanvoelen en openstaan. Vaak hebben ze zelf al een bepaalde intuïtie. Soms ook hebben ze dat helemaal niet, maar de meeste mensen staan er al voor open.

Hoe zorg jij goed voor jezelf?

Ik mediteer bijna elke dag, in mijn praktijkruimte of in mijn slaapkamer. En wat ik ook doe, ik eet zo gezond mogelijk. Biologisch en veel groenten en fruit. En ik doe een opleiding tot yoga docent, omdat ik in mijn werk veel vanuit mijn hart en intuïtie werk. De yoga is een heel mooie aardse tegenhanger. Ik merk dat het elkaar versterkt en dat het positief aanvult. Ik voel beter wat ik zelf nodig heb en ben daardoor gezonder. Vanuit de yoga, critical alignment, werkt het ook weer openend op het hart.

Waar ben je echt trots op?

Van al mijn diploma’s ben ik het meest trots op mijn trekkerrijbewijs en mijn melkdiploma. Die haalde ik op de landbouwopleiding.

Wil je nog iets leuks vermelden?

Ik geef een workshop ‘Hartcommunicatie met je dier’. Heel leuk dat het ook echt iedereen lukt om met zijn dier te communiceren. Het helpt mensen om eerst naar hun hart te gaan en dan wordt de liefde tussen mens en dier nog sterker. Ze maken op een ander level contact en worden geraakt. Het heelt ook weer de zelfliefde. Heel mooi.

Op 4 oktober geef ik een lezing in La Verna over ‘Hebben dieren ons iets te zeggen?’

Ik heb ergens op mijn Facebook nog wat tips staan over hoe je kunt communiceren met je dier.

Heb je nog bepaalde hobby’s buiten dieren?

Yoga, wandelen met de hond, hoe werkt energie, hoe werkt quantum fysica. Hoe creëren we zelf ons leven? Vanuit je hartsenergie en met een intentie vanuit je hoofd. Ik ben net naar een weekend van Joe Dispenza geweest in Hamburg en dat ging deels over heart coherence. Veel mensen willen veranderen, maar zijn zo gewend om bepaalde dingen/stoffen te voelen dat ze het uitstellen.

Stel, je kijkt in de toekomst, heb je dan een bepaalde droom?

Ik vind het fijn dat ik samenwerk met een holistisch dierenarts omdat mijn droom eigenlijk is om een school voor mens en dier op te richten. Om hun intuïtie te gebruiken. Ik gun het echt iedereen om net als dieren volop vanuit hun hart te leven.

Dieren zijn veel meer in hun zijn dan mensen. Dieren leven meer vanuit een stukje instinct en natuurlijke gevoeligheid. Voor huisdieren is dat weleens lastiger, bijv. met het delen van hun eten of katten die niet buiten komen. Toch zie je dat ze veel doen met de energie die in huis aanwezig is.
Wat mij opvalt, is dat als een dier wegvalt, dat dan pas opvalt wat hij allemaal deed en wat bijzonder was. ‘Hij had een soort vaderlijke energie, hij bracht me tot rust als dat nodig was’. Dat soort dingen hoor ik regelmatig.

De praktijk van Susan Knauf zit deels aan huis en deels in de Schalk Burgerstraat (vlakbij de Intratuin in Amsterdam Oost). Kijk voor meer informatie over Susan op http://www.bewustamsterdam.nl/persoonlijke-groei/dieren/267/dierentolk.-gesprek-met-je-dier-voor-inzicht-en-bewustwording

tekst: Brenda Serrée | Branding Diva en co-creator Bewust Amsterdam

fotografie: Paul D. Scott

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring