INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER Trudy Heemskerk | door Brenda Serrée voor Bewust Amsterdam

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER Trudy Heemskerk | door Brenda Serrée voor Bewust Amsterdam

Trudy Heemskerk staat als coach bekend om haar burn-out expertise, familie-opstellingen en lichaamsgerichte psychotherapie. Geboren en getogen in Leeuwarden woont zij nu al jaren in Amsterdam Oud-West. Zij is als onderneemster aangesloten bij Bewust Amsterdam. Welke levenservaringen heeft zij allemaal te delen?

door Brenda Serrée | co-creator Bewust Amsterdam en creator Branding Diva

Wie ben je?
Ik ben iemand die door vrij veel is heengegaan en steeds meer zichzelf is geworden. Ik heb veel mogen ervaren.

Zouden we daar iets van kunnen leren, van jouw levensverhaal?
Ik heb heel veel gedaan. Ik studeerde Engels, ben de computeranimatie ingegaan bij de Antics studio, dat was de eerste computeranimatiestudio in Nederland. We maakten het eerste flying logo op tv, voor de Avro. De computer was zo groot als een kamer! Dat was 1984.
Ik heb daarna veel productiewerk gedaan voor allerlei videoproductiebedrijven en deed marketing & communicatie. Ik merkte toen hoe belangrijk reclame is. Ondertussen gaf ik ook les in spreek- en schrijfvaardigheid en drama aan theologiestudenten.

Hoezo spreekvaardigheid?
Ik was altijd goed in talen en ben ook 15 jaar copywriter geweest. Je merkt het wel (lachend): ik heb echt van alles gedaan. Daarom kort ik mijn cv meestal in.

Na een half jaar in een baan dacht ik vaak: ‘Nu ken ik het trucje wel, ik verveel me kapot’.

In 1991 kreeg ik een burn-out als chef eindregie bij de KRO. Ik zat toen twee jaar op de bank. Iedereen dacht ‘Nou is het toch wel klaar’. Maar het duurde en duurde maar. Mede daarom ben ik nu burn-out expert, want ik wil dit iedereen besparen.

Wat leerde je ervan?
Ik dook in de vraag waarom ik burn-out ben geworden. ‘Wat doe ik met mijn stress?’ Sindsdien ben ik in permanente educatie. Ik ontdekte in die periode dat ik kon healen en ging workshops lichaamswerk geven.

Voel je je vooral aangetrokken tot mensen met groot leed?
Iedereen heeft trauma’s, de een heeft er meer last van dan de ander.

Kun je een voorbeeld noemen?
Je hebt ontwikkelingstrauma en trauma van gebeurtenissen zoals een ongeluk of verkrachting. Ontwikkelingstrauma’s zijn dingen ontstaan in je jeugd bijvoorbeeld als je als kind emotioneel in de steek gelaten werd als je ouders bijvoorbeeld aan de drank waren.

Ooit fietste ik zelf van een brug af en kon een racefietser niet meer ontwijken. Ik zag hem met zijn hoofd tegen de stoeprand liggen, spierwit was hij. Ik was zo bang, want ik dacht: ‘Hij is dood en het is mijn schuld want hij kwam van rechts’.
Aan het eind van het liedje was hij degene die míj naar huis moest brengen, zo in shock was ik. Ik kreeg last van posttraumatische stress. Het bleek dat ik als vierjarig meisje intens had meegekregen dat een buurjongen een meisje had doodgereden.
Toen dat met die racefietser gebeurde, kwam die gebeurtenis uit mijn kindertijd omhoog, het zat nog helemaal vast in mijn systeem.
Zo gaat dat vaak met trauma’s, je weet het zelf niet totdat er iets gebeurt en het wordt ‘opgerakeld’.
Wat doe je als je mensen begeleidt?
Ik help hen bij hun eigen antwoorden te komen. Ik probeer hen goed te begeleiden zodat ze weer in beweging komen en het zelf weer kunnen. Ik ben altijd heel blij als ‘het licht weer aangaat’. Als ze het weer zien zitten. Mensen komen met allerlei soorten vragen; ik loop natuurlijk al een tijdje mee. Soms gaat het over rouw, over vastzitten in het werk en heel vaak over burn-out.

Wie help je?
Ik begeleid mensen bij vragen over leven en werk. Bij bedrijven doe ik ook burn-out preventie. Soms help ik kinderen via traumatherapie. Dan werk ik eigenlijk vooral met de ouders.

Welke methode vind je zelf heel fijn?
Ik werk heel veel met familieopstellingen en … met humor: ik werk graag diep én licht.

Wat is het mooiste dat je recent hebt meegemaakt?
Ik had laatst iemand die haar hele leven al hoofdpijn had. Met één sessie familieopstellingen was het over. Dat zijn kleine wondertjes.

Waar ben je op dit moment mee bezig?
Vooral met mijn website, omdat de oude website er plotseling mee ophield. Er komt zelfs een video op! Zaterdag ga ik weer naar mijn webmaster om van alles goed te zetten.

Wil je nog iets leuks vermelden?
Jazeker! Ik doe ook sjamanisme. En ik geef binnenkort vlakbij de Rai workshops. Op 3 juni een dagworkshop over familieopstellingen en op 8 juni een avond opstellingen voor zzp’ers.

Hoe zorg jij goed voor jezelf?
Door meer te bewegen zoals fietsen, hardlopen en tuinieren en door gezond te eten.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/…/familieopstellingen-%2f-sys…

Brenda Serrée | Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring