INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER Amarja Kamp | door Brenda Serrée | co-creator Bewust Amsterdam

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER Amarja Kamp | door Brenda Serrée | co-creator Bewust Amsterdam

Amarja Kamp van SoulfoodBiz is als relatietherapeut en geestelijk raadsvrouw aangesloten bij Bewust Amsterdam. Met veel liefde, kennis en levenservaring bemiddelt zij tussen mensen. Tussen een vader en een zoon, tussen geliefden, mensen op het werk. Lees mee over het levenspad van deze kleurrijke dame, over echte ‘Amarja-momenten’ en haar advies aan een miljonair.

Wie ben je?
Het eerste wat in mij op komt, is ik ben een kleurrijk mens. Ik help mensen eigenlijk hun kleuren te ontdekken, te ontdekken wie zij eigenlijk zijn.
Je hebt een kompas in je hart waardoor je kunt voelen wat een ja en wat een nee is in je leven. Als mensen naar mij toe komen, vraag ik bij het eerste – vaak telefonische – contact meteen al ‘Ben je blij met de beslissingen die je hebt genomen in je leven?’ Dat zegt mij iets over hoe goed hun kompas werkt.
Soms is hun kompas prima, maar zijn ze er nog niet trouw aan.

Hoe zorg je dat je een leven krijgt dat werkt?
Dan moet je weten wat een ja en en wat een nee is en je moet er trouw aan durven en kunnen zijn.
Hoe vaak zeggen mensen niet: ‘Eigenlijk wist ik het wel’. Of ‘Eigenlijk wil ik stoppen met dit of dat?’ Dan zeg ik ‘Wat houd je tegen?’ En: ‘Wat heb je daarvoor nodig?’

Wat doe je met mensen?
Ik gebruik allerlei methoden zoals NLP. Ik kijk naar welke woorden mensen gebruiken. Moet je maar eens letten op het woordje ‘eigenlijk’. Het zegt zoveel als ‘Ook al is het niet sociaal acceptabel of wenselijk, dit is mijn waarheid, dit is wat ik eigenlijk voel of wil.’ Het is fijn om te weten wat je eigenlijk wilt. Ik leer mensen veel over communicatie.
Ik geef mensen een aantal tools en doe dingen met hen waardoor zij het nu hebben over ‘Ha, dat is een Amarja grapje of een Amarja moment’.

Wat is daar een voorbeeld van?
Trackrecord is een belangrijk concept. Ik kijk naar wat het te verwachten gedrag is. Stel, je kijkt naar je kinderen. De één is anders dan de ander. Het is dus niet handig om te verwachten dat kind één het gedrag van kind twee heeft. Zo vaak gaan mensen uit van hoe zij het zelf zouden doen. Maar dat is niet reëel. Het is handig om daar rekening mee te houden. In die zin ben ik heel nuchter al ben ik ook spiritueel.

Ik doe gewoon reality checks. De wereld is zoals hij is. Ik help mensen te weten hoe het werkt en welke consequenties er aan bepaald gedrag zitten.

Mensen voelen zich bij mij veilig om te zeggen en denken wat ze voelen. Ik heb geen oordeel. Ik heb zelfs in de bajes gewerkt als geestelijk raadsvrouw en zelfs toen had ik geen oordeel!

Hoe ben je begonnen?
Omdat ik zelf zo ‘fucked up’ was. Het ging allemaal niet. Ik was 21 en ging bij een telefonische hulpdienst werken. Ik ontdekte: 1) hier ben ik heel goed in en 2) ik bak er zelf niets van. Ik was zo neurotisch, niets ging er goed. M’n lijf niet, mijn ouders niet, mijn werk niet, mijn relatie niet.
Het enige wat ik had, was een goed kompas en het besef: Het moet beter kunnen dan dit en het geloof dat het te leren was.

Alle dingen waar ik toen zwaar onvoldoende op scoorde, heb ik inmiddels op mijn manier goed gekregen. Dus het viel inderdaad te leren, al was het een lange weg.

Vandaar dat ik nu veel mensen help in heel brede zin, omdat ik het allemaal zelf heb ondervonden. Ik wilde zo graag weten hoe alles werkte. Nu ook nog. Hoe krijgen mensen iets voor elkaar? Welke beslissingen neem je, welk gedrag heb je.

Hoe houd je jezelf in goede energie?
Door goed naar mijn eigen kompas te luisteren en door creatieve antwoorden te geven op levensvragen. Ik ben eerlijk naar mezelf en bel vrienden. Mediteer.

Het grootste probleem van hulp verlenen, is dat iedereen gaat verwachten dat het met jou altijd goed gaat. Als ik met cliënten werk, dan werk ik vanuit mijn kracht. Het is voor mij daarom belangrijk om mensen naast mijn werk te hebben waar ik ‘real’ bij kan zijn. Zoveel mogelijk ook voor mijn cliënten, maar ik vertel alleen over dingen die in het verleden liggen. Daar heb ik al afstand van genomen. Daar heb ik de les al uit gedestilleerd.

Als je met jou in zee gaat, wat krijg je dan?
Ik doe dit al heel erg lang, wel 30 jaar. Mijn werk staat als een huis.
Je krijgt bij mij echt Amarja. In mijn opleiding tot geestelijk raadsvrouw mocht ik mijzelf ook inbrengen, godzijdank. Dus je krijgt echt met mij te maken, met mijn humor, mijn kennis, mijn levenslessen. Niet een blanco spiegel, ik ben geen psycholoog.

Ik kan structuren blootleggen van mensen en dat met humor doen. Mensen voelen zich veilig én gezien. Ik zet mensen met hun pootjes op aarde terug. Het is een combinatie van praktische know-how, inzicht, humor en warmte.
We kijken samen naar: Wat werkt er nou? Welke woorden, taal, gedachten en welk gedrag?

Zijn het lange trajecten?
Soms komen mensen voor korte dingen. Zoals bij het nemen van beslissingen. Vaak zijn het ook lange trajecten. Je krijgt een programma op maat, soms een paar keer, soms jarenlang. Ik heb zo ook iemand door de hele pubertijd van haar dochter geholpen.
Mijn motto is: ‘I want to do with you what spring does to the cherrytrees.’ Helpen bloeien dus. Groeien, bloeien en delen vat mijn levensweg samen.

Wie help je?
Het zijn mensen die echt op het punt staan van ‘Zo kan het niet langer. Ik wil iets veranderen en wil leren hoe het moet.’ Een soort reset point, zoals ziekte, sterfte, er gaat iets mis op het werk of in hun relatie. Best veel mensen met burn-out, rouw.

Ik ben een gereedschap aandrager. Het is in feite en leertraject en ik vind het fijn als mensen er actief mee aan de slag gaan. Dat ze er iets mee doen. En dan kan ik bijna garanderen, als er een klik is (qua mens en methode) en ze doen er iets mee, dat het bijna een 90% scoringskans is. Dan treedt er echt verbetering op.

Mensen lopen vaak aan tegen een vorm aan die niet meer werkt. Ik help mensen om de essentie los te koppelen van de vorm. Bijvoorbeeld iemand kan niet langer topsporter zijn. Maar wat vind je dan zo gaaf aan topsport? Is dat doelen stellen? Scoren? In welke andere situatie zou dat ook kunnen zodat je weer blij wordt? Zelf heb ik dat ooit moeten doen met mijn kinderwens. Van moeder willen worden naar een eigen praktijk opzetten. Ook helpen bloeien, maar net iets anders.

In relatietherapie vertaal ik heel veel voor mensen. Ik deed dat als kind thuis al. Ik zag dat mijn ouders elkaar compleet niet begrepen. Ik leer mensen beter luisteren en communiceren, elkaar weer begrijpen. Schijnbaar onverenigbare tegenstellingen werkbaar te maken. Bijvoorbeeld de één wil de hypotheek afbetalen en de ander niet. Of de ene partner wil trouwen en de ander zegt: Nooit meer. Dat was lang vertalen en fine-tunen, ze hebben hun unieke vorm gevonden en ik mocht ze trouwen, op hun eigen unieke manier.

Bij een intake praat ik afzonderlijk via de telefoon met beide partners zonder dat de ander in de kamer is.
Daarna komen ze samen naar mijn praktijk en is er een veilige ruimte om dingen te durven zeggen en kan ik horen waar ze elkaar misverstaan en kan ik komen met suggesties.

Mag ik vragen of je zelf een relatie hebt?
Jazeker, ik heb een lat relatie van 26,5 jaar! Hij woont ook in Amsterdam. Ik sta heel erg open voor onorthodoxe relaties. Het hoeft niet altijd volgens het plaatje met trouwen bijv. Ik kijk er bij begeleiding naar of de gewenste veranderingen inpasbaar zij in je leven. Doe dat ook in mijn eigen leven.

Ik heb wel een partner, geen kinderen. Dat is niet gelukt. En van daaruit werk ik met een nieuwe vorm, dankbaarheid en uiteindelijk mijn praktijk.

Wat doe je buiten je werk graag?
Lezen, ik ben Japans aan het leren want wil naar Japan, ik houd van films en houd van op het dak zitten in het zonnetje met boekjes en thee. Ik houd reizen door Amerika, van rode rotsen. Ik heb vrienden ver weg.
Ik houd van leren. Via internet, via mensen volgen op Facebook. Ik zit al meer dan 20 jaar in een spirituele leergroep. Volg jarenlange trainingen in NLP en transpersoonlijke begeleiding.

Hoe zorg jij goed voor jezelf?
Door goed te luisteren naar de signalen die ik krijg. Ik houd van prettig gevuld. Een prettig gevulde agenda, portemonnee. Niet te veel, niet te weinig. En van afwisseling. Tussen speels en serieus, inspannen en ontspanning.

Luisteren naar mijn hart, naar inspiratie. Ik blijf heel dicht bij mezelf. En af en toe, als ik werk ook tegen mezelf kunnen zeggen ‘Schat, ga even naast me zitten, ik moet even werken.’ Het kunnen afsplitsen van mijn eigen dingen om goed te kunnen werken. Maar daarna wel weer mezelf op te pakken.

Wil je nog iets leuks vertellen?
Ik heb er zoveel lol in. Ik vind m’n werk zo leuk, een eindeloze afwisseling ook al zijn er soms ook zware dingen. Een creatief antwoord te kunnen geven op die zwaarte is mijn motor. Leuk om die spark door te geven aan mensen, ze verlaten zelden in tranen mijn huis.

Mensen komen in mijn huis bij het Vondelpark. In mijn ruimte, mijn geestelijke en emotionele ruimte. Ruimte die veilig en uitnodigend en ontspannen voelt. Hier kun je jezelf zijn. Je mag hier je harnas even loslaten. Je kunt altijd kijken welke stukken van het harnas je nog nodig hebt. Maar hier mag je het even loslaten. Dit is hoe het nu is met je. Het doet mensen heel veel goed. Even lekker zuchten ‘ahhhh’.

Ik heb 11 jaar in vijfsterren Hotel de l’Europe gewerkt als masseur. Daar kreeg ik heel interessante verhalen. Zoals een miljonair die vastliep omdat hij altijd maar anderen hielp. Hij was totaal kwijt wat hij eigenlijk zelf wilde. Uiteindelijk is hij door mij een sportauto gaan kopen. Dát was zijn eigen droom!

Ik heb ze altijd kunnen supporten, daar en in mijn eigen praktijk, met de shit die ze hadden, met moeilijke situaties, de patronen zien. Wat doe je met meer geld? Wat roept dat op in je? Word je er gelukkig van? Ik ben patroonherkenner. Al lijkt het in vorm anders, in essentie is het hetzelfde. Maar ook het vieren van geluk en verandering is belangrijk. Oogsten is heerlijk.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over Amarja Kamp? Kijk dan ophttp://www.bewustamsterdam.nl/…/soulfood-relatie-%2fmentalc…

Door Brenda Serrée | co-creator van Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring