INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER: Lot Halsema

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER: Lot Halsema

Lot Halsema is als ondernemer aangesloten bij Bewust Amsterdam. Hoe werd deze stralende en bevlogen lerares in het basisonderwijs ook  yoga- en mindfulness docent? Waaruit bestaat haar stukje zingeving?

Wie ben jij?

Ik houd van variatie, van mezelf ontwikkelen. Ik vind het fijn om dingen te doen die ertoe doen. Zo ben ik in het onderwijs terecht gekomen. Zingeving en nut vind ik belangrijk. Ik doe geen dingen voor de gein zonder nut. Door mijn persoonlijke ontwikkeling zit ik op het pad waar ik nu ben.

Wat is dat pad waar je nu bent?

Ik ben een jaar of acht gewonnen met yoga,. Soms deed ik iets in de klas en toen dacht ik: ‘Daar wil iets mee!’ Toen ben ik de opleiding voor yoga aan kinderen (later ook voor volwassenen) gaan doen. Mediteren was ook een onderdeel van de yoga, maar daar kon ik nog niet bij. Ik wilde wel, maar kon het niet.

Tot ik een 8-weekse meditatiecursus bij Pieke deed en een aha moment had: ‘Dit is gewoon mediteren, in het moment zitten en opmerken wat er is.’

Ik kon het dus ook!! Het is gewoon zijn en opmerken. Dat was het pad dat ik bewandeld heb. En het zit in mijn bloed om dat door te willen geven.

Is dat doorgeven een rode draad in jouw leven?

Nou, het is vooral mijn enthousiasme.

Zo ben ik heel enthousiast over koken. Ik wilde dan ook een catering opzetten. Maar uiteindelijk vond ik mijn rol daarin te vlak. Plus dat ik het fysiek heel zwaar vond. Dus dat was het niet voor mij.

Ik heb ook plannen gehad om een kinderdagverblijf op te zitten, ik wilde een fijne plek met biologisch eten creëren. Dat was nog voor de crisis, tien jaar geleden. Toch was ik bang dat ik in een commerciële wereld terecht te komen en heb het niet gedaan.

Wat bedoel je met commerciële wereld?

Ik kwam in aanraking met een makelaar die allerlei ideeën en constructies bedacht. Het voelde niet goed voor mij. Ik wilde daar niet aan beginnen en was bang dat het me financieel boven het hoofd zou groeien. Ik voelde weer dat dit het niet was. Ik miste ook een zakelijke partner om het samen te doen.

Heb je nu een zakenpartner?

Nee, maar daar sta ik wel voor open. Iemand die mij aanvult en op één lijn zit.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben twee dagen per week juf op een basisschool. Ik vind het heerlijk om verbonden te zijn met de school en de kinderen. Daarnaast geef ik twee avonden per week yoga en heb ik twee mindfulnessgroepen lopen. Ik train ook 1-op-1 op mindfulness en doe dat sinds kort ook met een groepje tieners. Ik geef ook groepstraining mindfulness op scholen.

Zo ga ik deze week bijvoorbeeld een workshop op het MLA (red. Montessori Lyceum Amsterdam) aan de hele sectie Engels.

Wat is een reactie die jou is bijgebleven?

Zo had ik eens een deelnemer die erachter kwam dat hij de hele dag door negatieve gedachtes had. En was daar verdrietig van.
Op het moment dat je dat opmerkt bij jezelf, dan neem je er al wat afstand van. Die gedachtes zitten bij ons onder de radar. Voor de deelnemer was dat echt een openbarend besef.

Voel je weleens weerstand bij deelnemers?

Soms zijn groepen heel erg betrokken en schrijven alles op. Vaak ook willen mensen aanvankelijk alles verstandelijk beredeneren. ‘Als ik dan met mijn aandacht naar mijn voeten moet, dan denk ik toch ook?’ Ze blijven dan in hun hoofd, maar worden geleidelijk door hun lichaam getrokken. Heel mooi als ze dan toch in dat lijf komen en wel die tinteling in hun voet voelen. Dat is mooi om te zien.

Hoe ziet je leven naast je werk eruit?

Ik ben best wel rustig, ik houd heel erg van koken met producten van het seizoen. Ik houd ook erg van lezen, vooral van vakliteratuur. Af en toe gun ik mezelf een roman bijvoorbeeld als ik ook nog een studie doe. Ik vind het leuk met vrienden af te spreken en heerlijk om buiten te zijn. Ik ben een echt natuurmens, ik denk weleens ‘Wat doe ik dan in Amsterdam?’

Wat is in Amsterdam jouw stukje natuur?

Ik woon dicht bij het Westerpark waar ik regelmatig ’s avonds wandel. Maar het Amsterdamse Bos voelt meer als echte natuur. Daar zoek ik de rust en stilte.

Ik heb een heerlijke huisje met een balkon achter. De achtertuin is ook heel stil, daarmee heb ik geluk. Trouwens, ik ga ook graag naar mijn lieve zus in Engeland.

Heb je een hobby?

Wat ik doe, is ook mijn hobby. Van yoga heb ik mijn werk gemaakt. En ik vind het lekker om in mijn huis te rommelen. Dingetjes veranderen, dingen verven.

Wie help jij?

Iedereen die het leven wat lichter wil ervaren. Mensen die regelmatig piekeren of beter in hun energie willen komen. Ik vind het het leukst als groepen heel gevarieerd zijn.

Heb je onlangs nog iets ontdekt met koken?

MIjn kookstijl is de afgelopen jaren erg veranderd. Ik ben bewust minder vlees gaan eten, minder graanproducten. Nog meer fruit en groenten gaan eten. Dat is nu meer de basis van mijn avondeten.
Nu is het van ‘Ik heb die aubergine en wat ga ik daarbij eten?’ Mijn uitgangspunt is veranderd.
In de zomer ga ik een ayurvedische kookworkshop volgen bij Mitraya in Loenen waar ik ook mijn stilteretreat heb gedaan. De kok daar kan waanzinnig goed kopen.

Ik houd héél erg van seizoensproducten. zoals net de asperges en nu de artisjok.

Koop je alles bij de reformwinkel?

Ik wissel daarin af. Soms ga ik naar de markt, de supermarkt en dan sommige producten vind ik biologisch echt het allerlekkerst. Zoals biologische worteltjes.

Wil je iets toevoegen?

Ik sta op het punt om naar Ermelo te gaan voor Light House works, ik rijd er zo naartoe. Zij geven elk weekend een retraite. Ik geef daar eens per maand een weekend. Ik geef door wat ik heb geleerd.
Dit weekend heb ik samen met een ander yogadocent 18 mensen. Ze kunnen massages tussendoor boeken, maar ook de groepsmeditatielessen en yoga. Ik vind het super om te doen.

Na de zomervakantie begin ik met een 8-weekse op de dinsdagavonden. Mensen kunnen van tevoren een gesprek met mij aanvragen om de verwachtingen af te stemmen.

Wil je meer weten over Mindfulteacher? Kijk op http://www.bewustamsterdam.nl/persoonlijke-groei/mindfulness-compassie/247/8-weekse-mindfulnesstrainingen%2c-mindfulyoga-%26amp%3b-themadagen

Geen opmerkingen

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring