INTERVIEW MET MARLIES ROOSENDAAL

INTERVIEW MET MARLIES ROOSENDAAL

Marlies Roosendaal is met haar praktijk Lichaamswerk Amsterdam aangesloten bij Bewust Amsterdam. Lichaamswerk kan ook een wat verwarrende term zijn die lichamelijk werken impliceert. Uit eigen ervaring weet ik hoe helend lichaamswerk is. Lees hoe Marlies Roosendaal met haar sessies en uitzonderlijk waarnemingsvermogen veel licht, ontspanning en een groter lichaamsbewustzijn brengt.

WIE BEN JE?

Halleluja, wat een vraag (lacht). Wie ben ik? Ja, daar ben ik al een tijdje mee bezig.

Ik ben Marlies. Ik ben m’n hele leven al met ontwikkeling bezig en vind dat echt het allerleukste en waardevolste om mijzelf mee bezig te houden. Ontwikkeling van mensen is een rode draad door mijn leven. Er is geen tijd in mijn leven dat ik dat niet interessant vond. Zelfs als kleuter al.

WAT VOOR BESEF HAD JE ALS KLEUTER?

Ik zag bijvoorbeeld dat de juf gepest werd. Hoe er met haar werd omgegaan. Ik was vooral een ziener als kind, ik zag veel wat er gebeurde. Nam dat in mij op, handelde er niet actief naar, maar ik kan mij nog haarscherp herinneren dat ik dat zag.

Ook nu neem ik waar bij mensen hoe het met hen gaat en of ze wel of niet hun lichaam bewonen en hoeveel lichaamsspanning ze hebben. Dat zie ik in één oogopslag.

Ik zie meteen wat het energieveld om hen heen is, hoe het op een diepe fundamentele laag met hen gaat. Ik kan het inmiddels uitzetten, maar als kind niet. Toen ging het maar door.

VOND JE DAT PRETTIG ALS KIND?

Nee, ik heb het niet altijd als prettig ervaren. Het voelde best alleen, omdat ik tevergeefs zocht naar gelijkgestemden. Gelijkgestemden op school maar ook binnen mijn gezin. Ik had geen thuissituatie toen waar ik makkelijk kon delen wat ik waarnam.

HOE ZET JE HET NU IN?

Nu is het gewoon mijn gave geworden. Het is zo ontzettend leuk dat ik naar mensen mag kijken en mijn energetische en fysieke waarnemingen mag delen. Mijn oog wordt direct naar een plek in een lichaam getrokken die vaak door mensen niet belichaamd wordt. Wat ik zie is een soort ‘lege’ plek’. Precies daar moet ik zijn.

STEL JE NEEMT IETS WAAR. WAT DAN?

Ik bespreek het eerst. En in afstemming met iemand raak ik het aan. Aanraken is wat anders dan massage. Aanraking is de weg bij lichaamswerk. Over je lichaam praten is namelijk iets anders dan wanneer ik de plek aanraak op een hele liefdevolle, aanwezige manier. Er hoeft niets veranderd te worden, er mag alleen meer bewustzijn naar toe en liefde.

Ik deel mijn waarnemingen en dat wat ik met mijn helder voelende handen voel, verwoord ik en dat vertel ik iemand. Zo ben ik een levende spiegel geworden waardoor het bewustzijn in iemands lichaam op zo’n plek kan komen.

ZIE JE HET DOOR DE KLEDING VAN MENSEN HEEN?

Ik zie veel in lichaamshouding, waar het vastzit en waar het stroomt, ik zie de energetische verandering en iemands straling. Dat zie ik wanneer iemand binnenkomt in de praktijk.

JE ZEI MIJ GISTEREN IETS OVER DAT JE MIJN ENERGIE ZAG DALEN IN MIJN LICHAAM. GAAT DAT GEPAARD MET EEN KLEUR?

Tja, hoe zie ik dat nou eigenlijk? Ik zie of een lichaam bewoond wordt, doordat ik lichaamsspanning zie. Dat is te herkennen in iemands lichaamshouding, in de nek, schouders. Ik zie de energetische ruimte om iemand heen. Wat ik bijvoorbeeld vandaag had; iemand die met bergen verdriet rondloopt, dat zie ik gewoon. Je hoeft maar naar iemands ogen te kijken en dieper toe te laten wat je ziet.

Ik zie wat er niet gevoeld wil worden en daar breng ik mensen mee in contact, zodat zij thuis komen bij zichzelf en bij hun eigen levensenergie.

WAT DOE JE MET LICHAAMSWERK?

Ik laat mensen samenwerken met hun lichaam. Ik geloof niet dat er iets opgelost moet worden. Die klachten geven een signaal en ik breng hen als intermediair in contact met hun lichaam. Zodat de diepere oorzaak naar boven kan komen. Die klacht is namelijk een oppervlakte niveau. Als je afdaalt naar de diepere oorzaak, lost die oppervlakkige klacht ook op.

Wat ik ontdekt heb is dat mensen laten samenwerken met hun lichaam de essentie is van lichaamswerk. Ik werk met aanraking, met meditatie, met stembevrijding, laat mensen hun eigen lichaam aanraken en daarbij coach ik. Het doel is de toename van iemand zijn of haar lichaamsbewustzijn. Ik ben dus niet primair gericht op van een klacht afkomen.

WIE HELP JE?

Vooral ‘hoofdmensen met koude voeten’. Ik trek veel hoogopgeleide mensen aan.  Zij willen op een gegeven moment in hun leven ook hun gevoel erbij betrekken. Ik begeleid ook veel ondernemers, zoals marketeers, juristen en coaches. Ook zij willen zich ontwikkelen en hun eigen gevoelsleven beter leren kennen. Dat gaat via het lichaam.

Mijn klanten variëren in leeftijd van begin twintig tot zestig plus. Ik ben zelf 37 jaar en nu 22 jaar met ontwikkeling bezig. Enerzijds ben ik dus jong, anderzijds ben ik al meer dan twintig jaar bezig.

ALS JE HET HEBT OVER MAN/VROUW QUA KLANTEN?

Ik wens elke week weer dat er meer mannen naar mijn praktijk komen (lachend). Het is nu één derde man, twee derde vrouw. Ik vind het erg leuk om met zowel mannen als vrouwen te werken. Ik hou van de diversiteit.

WAAR ZIT JOUW PRAKTIJK?

In Amsterdam oud-West op de Bilderdijkkade in een prachtige, lichte ruimte met uitzicht over het water.

JE HEBT HET OOK OVER TRAUMA’S. WAT IS DAT MET JOU EN TRAUMA’S?
Ik heb er zelf een boel, ik ben dus ervaringsdeskundige. Ik weet van binnenuit waarover ik het heb.

Een trauma is iets wat indruk heeft gemaakt toen je klein was en dat vast is gaan zitten in je lijf. Dan kan je eigen levensenergie niet meer stromen. Je wordt minder levendig. Ook fysieke klachten zoals snotverkouden zijn dat maar niet over gaat, chronische buikpijn kan ook wijzen naar trauma, dat hoeft natuurlijk niet maar regelmatig is dat zo.

Als je dan in het hier en nu naar de fysieke plek gaat waar het is geblokkeerd en dat voelt en leert benoemen en uitdrukken, kan het trauma oplossen en helen.

HOE ‘DRUK JE DAT UIT’?

Het uitdrukken kan woordelijk, verbaal zijn in combinatie met lichamelijke expressie, lichaamstaal. Het belangrijkste is dat het belichaamd is wat je zegt. Dan valt je lichaam samen met dat wat er is gebeurd in je leven. Op het moment dat een indrukwekkende gebeurtenis plaatsvindt, is dat zo overweldigend. Daar raak je de belichaming met je kern kwijt. Je raakt ervan afgesneden en daarmee ook met een wezenlijk deel van jezelf. Je raakt het contact kwijt met een deel van je eigen potentie en levensvreugde.

STEL IEMAND LOOPT EEN BEETJE KROM. WAT ZEGT DEZE LICHAAMSHOUDING?

Ik heb eens iemand begeleid die helemaal verstijfd de trap bij mij opliep. In de sessie spiegelde ik dat. Ik vertelde over de spanning die ik bij haar zag. Zij was verbaasd dat ik dat zag. Mensen kunnen zo vergroeid zijn met zichzelf dat het een blinde vlek is geworden. Het is heel persoonlijk wat er voor verhaal en eventueel trauma achter die verstijving schuilgaat.

WAT IS KENMERKEND VOOR JOUW SESSIES?

Ik werk inhoudelijk met diepe thema’s en toch is mijn werk heel licht. Er wordt gelachen, mensen gaan lichter de deur uit dan ze binnenkwamen, hun blikveld is weer ruim. Dat is wel een kenmerk van werken met mij. Ook al is de inhoud soms zwaar, zoals bij chronisch niet gezien zijn of huiselijk geweld.

Die lichtheid en ontspanning horen bij mij. En uiteraard vergroten de sessies iemands lichaamsbewustzijn. Je leert bij mij ruimer naar jezelf kijken en daarmee ook ruimer naar de wereld kijken. Mensen gaan beter slapen, minder piekeren, ‘frozen sholders’ ontdooien, jarenlange verkoudheid verdwijnt, hoofdpijnen trekken weg, buikpijnen worden rustig en verzachten, beweeglijkheid van bijvoorbeeld nek keert duurzaam terug.

WAS HET MAKKELIJK OF MOEILIJK OM DEZE PRAKTIJK OP TE RICHTEN?

Beide. Ik merkte dat ik doodsbang was om mezelf te laten zien. Ik had veel angst om zichtbaar te zijn en om te zeggen ‘Wereld, kom binnen, ik ben er klaar voor’. Daar heb ik een hele tijd over gedaan. Jeroen, mijn vriend heeft al vele jaren een eigen praktijk in coaching en hij stimuleerde en hielp mij in het tot vorm komen als ondernemer, wat een enorm verschil heeft gemaakt. Ook heb ik veel gehad aan de opleiding Ondernemen in Overvloed van Arianne van Galen, juist door haar support en het samen met andere ondernemers te doen durfde ik wat ik in mijn eentje niet voor elkaar kreeg. Vorig jaar april deed ik de deuren open en vanaf dag één stroomde mijn praktijk vol. Het was niet te geloven wat er gebeurde.

IK ZIE LICHAAMSWERK ALS EEN BONDGENOOTSCHAP TUSSEN JE LICHAAM EN JOU ZELF, HOE ZIE JIJ DAT?

Ja, helemaal. Daar zit het in. Die eenheid tussen lichaam en geest die er de hele tijd al is maar waar we onszelf vaak los van denken.

WELKE STUDIE HEB JE GEDAAN?

Ik heb Culturele maatschappelijk vorming gestudeerd, een soort cultureel ondernemerschap. Aansluitend heb ik een theater en mime vooropleiding gedaan omdat ik helder had dat ik het in de fysieke hoek moest zoeken. Op Venwoude kwam ik vervolgens in contact met lichaamswerk. Ik ben daar ook een jaar intern gaan wonen met 24/7 coaching en training. Ik deed tegelijkertijd de opleiding tot begeleider in lichaamswerk. Vervolgens deed ik een opleiding tot teamcoach en de opleiding Ondernemen in Overvloed.

Ik studeer nu aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht.

WAT GA JE DAAR LEREN WAT JE NOG NIET WEET?

Leren mij te oriënteren op Zijn. Zijnsoriëntatie is een combinatie van Westerse psychologie en Oosterse wijsheid, zoals meditatie. De oriëntatie is op Zijn, we zijn veel ruimer dan we denken. Er is een ruimte die nooit door geschiedenis bepaald is geweest. Daar leer ik mij op enten.

HOE ZIET JOUW LEVEN ER OVER VIJF JAAR UIT?

Wow, dan geef ik volop opleidingen. Mijn droom is dat het lichaamsbewustzijn in Nederland vergroot en vergroot en vergroot. Dat mensen weer liefde voelen voor hun lijf. Ik wens dat mensen die met mensen werken zoals coaches en psychologen in de GGZ, ook het lichaam erbij gaan betrekken. Ik wil de mensen opleiden die dat weer door kunnen geven. Alsof er een olievlek door NL gaat, juist ook bij traumaheling. Alleen ergens over praten helpt namelijk niet, is mijn ervaring. Het lichaam moet erbij betrokken worden. Over vijf jaar is die olievlek al veel groter. Ik geef dan veel les en ik heb zeker ook individuele klanten.

HEB JE IETS WAT JE NOG WILT VERMELDEN?

Volgend jaar maandag 30 januari geef ik Belichaamd Begeleiden voor coaches, psychologen en therapeuten. Dat is een hele dag van 10 tot 17 waarin ik mijn vak en gave deel met professionals zodat zij in hun eigen werkcontext hun eigen lichaam en het lichaam van hun cliënten erbij kunnen betrekken. Ze leren eerst zelf om meer belichaamd aanwezig te zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar praktijk Lichaamswerk Amsterdam van Marlies Roosendaal? Kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/persoonlijke-groei/lichaamswerk/184/sessies-lichaamswerk

Interview door Brenda Serrée | Branding Diva & Co-creator Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring