INTERVIEW MET ILONA KRÖBER

INTERVIEW MET ILONA KRÖBER

Ilona Kröber is aangesloten bij Bewust Amsterdam. Met interieur adviesbureau Set in Motion voorziet Ilona particulieren en bedrijven van Interieur & Kleur oplossingen.

Lees wat deze dynamische binnenhuis architect, kleurspecialist en Feng Shui expert bedoelt met “Je hoeft niet te verhuizen om in een fantastisch huis te wonen”.

Interview door Brenda Serrée

WIE BEN JIJ?

Ilona! Een levend wezen.

Ik ben interieur architecte en Feng Shui professional en vooral ook kleurspecialiste. Ja, dat laatste vind ik echt de toegevoegde waarde. Daar word ik elke keer steeds heel blij van. Het is fijn om het effect op de eindgebruiker te zien. De juiste kleuren en indeling van een ruimte kunnen je positief stimuleren en je eigenheid versterken.

De Feng Shui opleiding heb ik gedaan en pas ik toe omdat ik in 16 jaar tijd 13 keer ben verhuisd.

HAD DAT VELE VERHUIZEN ERMEE TE MAKEN DAT DIE PLEKKEN NIET GOED VOELDEN?

Inderdaad, als het geen goede invloed op mij had, ging ik weer weg.

Ik wilde weten hoe ik mijn woonomgeving kon stimuleren zodat ik me beter voelde. Tijdens mijn studie binnenhuis architectuur die ik gedeeltelijk in Enschede deed, ben ik naar NL verhuisd.

IN WELKE DUITSE STAD WOONDE JE HET LANGST?

In Duisburg in het Ruhrgebied. Daar ben ik geboren en opgegroeid in een deel (van de stad) dat al grenst aan de Niederrhein. Vanaf mijn zevenentwintigste woon ik in Nederland. Dat is alweer 19 jaar, waarvan 9 jaar in Amsterdam.

WAAR WOON JE NU?

In Amsterdam Oost, daar ben ik helemaal weg van. Op het Java Eiland. Met uitzicht op het water.

HOE VOELT HET WONEN OP JE HUIDIGE PLEK?

Stevig! Ik ervaar dit echt als mijn basis.

WANNEER STUDEERDE JE AF?

In 2000 werd ik binnenhuis architecte. Daarna volgden nog trainingen en studies in Feng Shui en Geomantie. Geomantie is in het kort de wisselwerking tussen de mens en de ruimte. Omdat ik zoveel verhuisd ben, heb ik ervaren waarom dingen wel of niet werken in een ruimte.

KUN JE VOORSPELLEN WAT IEMAND NODIG HEEFT, ZONDER DAT JE DE RUIMTE ZIET?

Nou, dat is lastig. Maar wel kan ik iets voorspellen aan de hand van de kleuren die iemand draagt en iemands gedrag. Bijvoorbeeld hoe iemand actiever kan worden of juist meer rust kan ervaren.

Maar in principe werk ik andersom. Dus ik wil eerst te ruimte inlopen en de mens erin zien.

Ik ging binnenhuis architectuur studeren omdat ik mij altijd afvroeg waarom ik mij in sommige ruimtes prettig voel en in sommige niet.

HEB JE DAT OOK MET MENSEN?

Ja! Maar dat is meer omdat ik dan de indruk heb dat wat zij vertellen iets anders is dan wie zij zijn. Dan klopt er iets niet. Een soort masker wat zij zelf niet eens doorhebben. Ik vind het mooi als ik in gesprek ben met iemand en het klopt. Daar word ik heel blij van. Dus ook weer het binnen en buiten verhaal. De mens hoe hij overkomt en dat het dan in balans is.

VOEL JE JEZELF DAAR OOK OPRECHT IN, QUA BINNEN- EN BUITENKANT?

Ja, ik probeer dat wel ja. Ik kan ook niet anders (lachend). Ik kan wat ik denk en voel, zoals verbazing of blijdschap, niet verbloemen.

WELKE KLEUR HEB JIJ ZELF ECHT NODIG IN EEN INTERIEUR?

Het eerste wat in mij opkomt is oranje. Als ik daarover nadenk, dan heb ik zonnig geel nodig.

Wat ik niet zou willen is zwart.

WEET JIJ OOK WAAR DAT VOOR STAAT?

Zonnig geel staat voor kracht en in beweging zijn.

BEN JIJ EEN BEWEEGLIJK TYPE?

Jazeker, ik heb een yin en yang in mij. Ik fiets, doe de 5 ritme dans.

Aan 5 ritme dans vind ik zoveel dingen leuk. Ik kan het kind in mij laten spelen, kan lekker bewegen en het is fijn dat ik vanuit het gevoel beweeg en niet vanuit de vorm. Ja, bij deze dans is je gevoel en het uiten van hoe je in elkaar zit belangrijker dan de vorm. Het is daarom voor mij het oplaadmoment van de week.

HEB JE NOG ZOIETS BIJZONDERS?

Ja! Klimmen. In Nederland doe ik dat in de klimhal aan een touw, in de bergen ga ik tot 100 meter hoog samen met iemand. Wat me daarin aantrekt, is dat het een spiegel is van hoe ik in mijn vel zit. Bijvoorbeeld als ik heel erg gelukkig ben, dan klim ik soepeler en makkelijker terwijl als ik de hele dag al aan het trekken ben aan dingen, dan grijp ik de grepen ook met veel inspanning. Wat ook fijn is dat ik daardoor het denken los laat, het is net als meditatie. Je bent alleen bezig met klimmen, bewegen en je lichaam goed onderhouden. Je maakt je geest leeg, komt tot rust en ontspant. Mijn doel is om in balans te komen, mijn lijf te voelen en niet om mijn lijf uit te putten.

Ik ga graag naar de klimhal. We hebben een hechte klimgroep en op zondag brengt iemand zelfgebakken cake mee. En we zo nu en dan uitstapjes maken en buiten klimmen.

WIE HELP JE VOORAL?

Vooral bewoners van woningen en huizen. Het kunnen kleine en grote ruimtes zijn. Ik geef ook Feng Shui adviezen aan huis. Ik wil echt het thuisgevoel creëren, ook bij bedrijven en zorgcentra.

Ik denk mee over hoe mensen het logischer en prettiger in kunnen delen en aan kunnen kleden. Dan kun je beter tot rust komen oftewel jezelf stimuleren. Ik vind het belangrijk dat de stijl, smaak en oplossing bij de bewoner past.

Wat ik merk in Amsterdam is dat mensen klagen over te kleine huizen. Dan kijk ik mee waar er ruimtewinst te halen valt, het is zo positief wat je eruit kunt halen. Mijn motto is “Je hoeft niet te verhuizen om in een fantastisch huis te wonen”.

WAAR WIL JE OVER VIJF JAAR STAAN? WAT IS JOUW DROOM?

Dan werk ik regelmatig voor zorgcentra. Dat een patiënt dan niet meer een praktijkruimte of zorgcentrum met angst binnenkomt. Maar dat door in de wachtkamer te zitten, je stress al minder wordt. Therapieën en ruimtes kunnen elkaar aanvullen en versterken.

WAAROM BEN JE BIJ BEWUST AMSTERDAM AANGESLOTEN?

Juist het spirituele en holistische spreekt mij heel erg aan. Met mensen die op een gelijk niveau staan. Niet zozeer voor opdrachtgevers, maar met gelijkgezinden. Iedereen weet waarover je het hebt als het over affirmaties gaat. Er is geen uitleg nodig.

WIL JE NOG IETS TOEVOEGEN?

Ik kan wel met foto’s werken maar het beste is dat ik zelf in de ruimte sta en voel wat ik zelf ervaar. Hoe zou ik mij voelen als ik hier zou wonen? Ik verplaats mij in de gebruiker. Dingen vallen mij op zoals de actieve en passieve gedeelten van een ruimte. Hoe kom je de ruimte in, hoe verplaats je je? Dan deel je de ruimte soms anders in.

Ik gebruik ook mijn lichaam om waar te nemen. Het besef van de ruimte komt als je je in de ruimte beweegt.

BEN JE DAN ALLEEN?

Ja, meestal wel. Het is eigenlijk fijn als diegene iets gaat halen en even weg is. Ik vind het prettig als het even stil is in de ruimte. Dan komt naar boven wat nodig is. Dat kan een woord zijn of een kleur. Ik kan ook het woord aan een kleur koppelen. Ik zet mijn vakkennis en intuïtie in.

IS DIT EERSTE BEZOEK METEEN EEN BETAALD CONSULT?

Jazeker, want dan geef ik al aanbevelingen. Mensen geven mij van tevoren hun prioriteitenlijst. Daar zoom ik op in. Ook geef ik in het eerste consult aan welke tijd nodig is om nog andere dingen op te lossen.

WAAR BEN JE BINNENKORT TE ZIEN?

Als je voelt dat jij nu kennis wilt maken met mij, dan zijn er nog een paar plekken vrij voor de workshop van aanstaande zaterdag 26 november (of kijk op de agenda voor andere data). Dan ga je (eventueel samen met je partner) aan de slag met een moodboard van een ruimte in jouw woning. Ik reik heel veel aan vanuit Feng Shui, en kleurgebruik. Het is een stoomworkshop waarin je heel veel leert en direct kunt toepassen. Dan kun je al iets veranderen.

Wil je de mogelijkheden met Ilona Kröber verkennen om jouw ruimte fijner in te delen of in te richten, kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/welzijn/bouwen-en-wonen/200/thuis-voelen-door-herinrichting-en-kleur

Interview door Brenda Serrée | Branding Diva & co-creator Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring