INTERVIEW MET Frank Mannens

klankschaalmeditatie-frankklank

INTERVIEW MET Frank Mannens

Deze week een interview met @FrankMannens, bekend van o.a. klankschaalmeditaties en rebirthingtherapie. Heerlijk om te kijken hoe hij zijn bedrijf Frank Klank vormgeeft en hoe dit met hem mee ontwikkelt. Lees over de grote liefde in zijn leven en zijn missie.

door Brenda Serrée | Branding Diva en co-creator Bewust Amsterdam

Wie ben je?

Als mensen me vragen wie ik ben, zeg ik meestal ‘Ik ben Frank, ik kom uit Amsterdam en werk vaak in Centrum De Roos.’

Je kunt ook anders kijken. Ik ben bezig met spiritualiteit, ik ben me aan het ontwikkelen, op zoek naar het onbekende en wat het leven mij nog meer te bieden heeft. Ik kom uit Zuid-Limburg (Schinnen) en woon al jaren in Amsterdam.

Mijn passies zijn mijn klankschalen, ik houd van muziek en van dansen.
Maar goed, wie ik ben, dat kan ik bijna niet invullen. Ik leer bijna elke dag opnieuw, ik ben nieuwsgierig naar de diepte in me.

Ik kwam naar Amsterdam in 1979 om aan de Aemstelhorn MBO inrichtingswerk te studeren. Het was parttime studeren en werkte als groepsleider op verschillende plekken. Na een paar jaar was ik dat sociale wereldje zat, ik wilde gewoon een baan hebben van 9 tot 5. Ik zag in de krant een mini-advertentie met het oproepje ‘Gezocht administratie medewerker voor 3 maanden’. Ik voelde meteen: Dat is mijn baan! En zo werden 3 maanden bij de Sociale Dienst maar liefst 16 jaar!!

Wat is recent een AHA moment geweest?

Die had ik een paar maanden geleden. Ik ben namelijk ook adem- en rebirthing therapeut. Ik was een patiënt aan het begeleiden en dacht: ‘Waarom doe ik dit eigenlijk nog? Ik ben klaar met het geven van rebirthingsessies. Dit is mijn laatste sessie geweest.’ Rebirthing heeft mij gegeven wat ik nodig had. Mijn passie is toch echt ‘overgewaaid’ naar mijn klankschalen, die brengen mij zoveel.

Wat heeft rebirthing je dan gebracht?

Het heeft ervoor gezorgd dat ik na 16 jaar bij de sociale dienst mijn vaste baan durfde op te zeggen.

Liep je praktijk met rebirthing meteen goed?

Ik deed mijn opleiding in Amerika heel intensief en hield lang contact met mijn mentors daar. Ik oefende veel, kreeg monitoring. Een opdracht was dat iemand een stuk over mij zou schrijven. Ik kwam in contact met Geert Kimpen (red. de auteur van o.a. De Kabbalist), hij is bij mij thuis geweest en deed een ademsessie. Hij heeft een heel stuk over mij geschreven in de Koorddanser.

Gaaf! Wat doe je nu aan promotie?

Als je in de spirituele wereld bezig bent, moet ik er bijna continu mee bezig zijn. Erover praten, promoten via Facebook en t.z.t. ook gaan bloggen, mijn website bijhouden.
Ik vind het gelukkig wel leuk om mijn ding te promoten via nieuwsbrieven, Facebook, mijn website.
Ik fiets heus niet de stad door met folders, maar doe wel veel. Ik vertel er vaak over. Ik moet het vooral van mond-tot-mond reclame. Ik doe ook aan Twitter.

Mijn folders liggen wel bij Centrum de Roos en mijn visitekaartjes en folders bij Trakteren, mijn favoriete koffietentje in de Jan Pieter Heijestraat. Verder doe ik niet veel aan flyeren, mensen worden er mee doodgegooid. Het aanbod aan spirituele dingen is zo immens groot. En ondertussen weten mensen mij toch wel te vinden.

Heb je weleens spijt gehad van deelname ergens aan?

Nou, niet echt spijt. Dat was een jaar of acht geleden toen ik net met klankschalen begon. Ik gaf een klankschaalmeditatie voor mensen die nog nooit hadden gemediteerd. Mensen begonnen te giechelen en ik dacht ‘Mijn god, er komt nooit een einde aan deze drie kwartier’. Jeetje, 3 van de 10 bleven rustig liggen en hadden wel wat ervaring. De rest was onrustig en giechelig.

Ook kreeg ik eens een uitnodiging voor een vrijgezellenfeest. Ze hadden ruimte in De Roos afgehuurd met zijn twintigen. Een van die jongens zei: ‘We hebben heel veel lol.’ Ik zei ‘Wedden dat jullie binnen drie minuten allemaal rustig zijn? En ja hoor, binnen 2 minuten waren ze helemaal stil en genoten enorm.

Wat vond je een bijzonder leuke ervaring?

Een paar jaar geleden ergens in de Kerkstraat had iemand een restaurant op een bovenverdieping. Er kwam een man binnen en die zag de klankschalen staan. ‘Goh’, zegt hij, ‘ik ben Ton Akkermans en ik maak klankschalen. Mag ik meespelen? Kom eens langs want dan kan ik ze afstemmen.’ Hij maakt al zijn instrumenten zelf, heeft pas een boek (red. Het witte veld, zeven tonen van de stilte) geschreven over de ontstaansgeschiedenis van de klankschalen. Hij weet zoveel over klankschalen te vertellen: het hoe en waarom van de klankschalen, waarvoor ze dienen en over zoveel meer m.b.t. deze schalen.

Ik ken je echt van de klankschalen. Maar volgens mij doe je nog meer. Klopt dat?

Ik werk vier dagen in Centrum de Roos als verhuurmedewerker. Verder geef ik klankschaalmeditaties. Mensen kunnen mij inhuren voor bruiloften, feestjes. Het ligt ook in de bedoeling om workshops te geven, maar hoe of wat weet ik nog niet. Daarover ga ik nog met mezelf brainstormen.

Doe je ook nog ademtherapie? En wat is dat?

Je bent bewust aan het ademen en oude patronen en gedachten kunnen naar boven komen. Soms gaan mensen terug naar hun puber- of kindertijd en heel soms zelfs terug naar de baarmoeder. Door de sessies word je herboren en kun je oude patronen loslaten. Dit is in het kort wat rebirthing kan doen.

Moet iemand al van tevoren weten waar hij/zij van af wil?

Cliënten komen met problemen waarvan ze niet weten waar ze vandaan komen. Rebirthing (of Bewust Ademen) is een manier om daar achter komen, daarvan ben ik overtuigd. Je kunt uitkomen bij gedachten die jouw waarheid zijn geworden en waar je dan ook naar handelt. En dat terwijl het heel goed mogelijk is dat het gedachten van anderen zijn (o.a. je ouders) De één kan op deze manier zijn patroon veranderen met 5 sessies en de ander met 20. Ik ben ervan overtuigd dat het heel heilzaam is voor iedereen.

Waarmee ben je op dit moment bezig?

Ik ben met mijn collega Kristel Scholte van Centrum de Roos bezig om nieuwe plannen en programma’s voor het centrum te maken. We willen een jonger publiek aantrekken en we organiseren nu eens per maand een concert of een lezing. Echt door De Roos zelf. Dat is nu in ontwikkeling en we hebben een aardig programma.

Wie is jouw doelgroep?

Iedereen die geïnteresseerd is in lekker ontspannen, in mediteren, die lekker rust wil voor het lijf. Van jong tot oud. Er zijn mensen die meteen in slaap vallen en dan een heerlijke avond hebben gehad. Anderen mediteren en maken van alles mee. Het is ook niet zo dat ik vertel hoe mensen moeten mediteren. De mensen komen voor zichzelf, voor ontspanning. Sommigen zijn heel nieuwsgierig naar wat klankschalen doen, anderen willen lekker niks doen en kennen het effect.

Zorg jij goed voor jezelf?

Ja, ik let erop. Ik ben ermee bezig. Meestal neem ik als ontbijt een smoothie, ik let meer op wat ik eet. Ik wissel vegetarisch en vlees eten af. Het enige wat ik al jaren roep, is dat ik op tijd naar bed moet (lacht). Ik vind het heerlijk om laat op te zijn, terwijl ik overdag moe ben. Ik kom mezelf dan tegen.

Doe je zelf iets aan mediteren?

Als ik met de klankschalen bezig ben, is het ook voor mij een soort meditatie. Ik doe eens per maand de Stadsverlichting met Joachim in de Keizersgrachtkerk. Dat is voor mij absoluut een meditatie. Ik doe een keer per week Pilatus, maar ben verder absoluut geen yoga mens.
O ja, eens in de zoveel tijd geef ik samen met Inge Peters ‘yin yourneys’. Zij geeft de yinyoga les, ik begeleid deze les met mijn klankschalen.

Wil je nog iets leuks vermelden?

Ik ben ook bezig met K’boom, die jongens maken echt gave muziek, lekker chill. Ze nemen je mee door alle landen van de wereld. A.s. vrijdag (red. de dag van publicatie van dit interview, 27 juni) komt Ton Akkermans in Centrum de Roos een lezing geven over het hoe, wat en waarom van de klankschalen. Daarna geven zijn partner Carolina Schomper en ik nog een klankschaalconcert. Ton kan zo boeiend vertellen over klankschalen, mensen moeten echt komen vrijdag.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Kijk dan op
http://www.bewustamsterdam.nl/…/klankschaal-meditatie-klank…

Interview: Brenda Serrée | Bewust Amsterdam

Fotografie: Mirande Phernambucq Photography

 

personal-branding-bewuste-ondernemers

Geen opmerkingen

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring