INTERVIEW MET JOKE PLAATSMAN

INTERVIEW MET JOKE PLAATSMAN

Joke Plaatsman is als Hartekriebelspecialist aangesloten bij Bewust Amsterdam. Daarbij is zij onze gewaardeerde co-creator in het kernteam van Bewust Amsterdam. Van beroep begeleidt zij mensen naar meer levensplezier door de balans tussen hun sensitiviteit en hun daadkracht te ontdekken. Hoe hervond zij haar authentieke zelf? Lees haar verhaal.

WIE BEN JE?

Ik ben Joke Plaatsman, een gevoelige vrouw met veel pit.

HEB JE DAT GEVOELIGE VAN KLEINS AF AAN?

Ik was als kind al heel gevoelig voor sferen, indrukken, aanvoelen van wat er speelt, dingen zien en horen die niet voor anderen begrijpelijk waren. Zo open, zo kwetsbaar dat ik daar zelf op een gegeven moment van schrok. Als kind was het prima, ik was heel vrolijk en ontwapenend.

Het werd een probleem in de pubertijd. De combinatie van gevoelig en pit was lastig. De hormonen waren zo heftig en gingen met mij aan de haal. Ik kreeg een bravure waardoor ik van mezelf vervreemd raakte. Ik raakte echt de weg kwijt; werd van diverse scholen gestuurd omdat ik ‘onhandelbaar’ werd. Tenminste, zo werd ik bestempeld. Mijn gedrag probeerde men met autoriteit te corrigeren, maar ik kreeg dus afwijzing op afwijzing en stuitte op onbegrip.

Joke lacht. Natuurlijk heb ik veel mijn kop gestoten en daarna ben ik binnen de lijntjes gaan leven. Terwijl ik daar natuurlijk ook niet gelukkig van werd.

WAT HEB JIJ MET LIJNTJES?

Ik heb van huis uit heel erg meegekregen dat je moet doen zoals het hoort, vanuit de kerk. We waren een middenstands gezin. Het was belangrijk wat mensen van je vinden. De regeltjes. Ik heb ervaren hoe het is om helemaal buiten die lijntjes te gaan en steeds afwijzingen te krijgen. En om daarna weer binnen de lijntjes te blijven.

Op een gegeven moment zagen mijn ouders dat ik ongelukkig was en gingen zij meedenken over welke mogelijkheden er voor mij waren. Zodoende werd ik op mijn 16e vrijwilliger bij mensen met een verstandelijke beperking. Dat was werkelijk weldadig, want niemand paste daar binnen de lijntjes. Het vertrouwen in mezelf kwam terug en het besef ‘ik kan iets betekenen in het leven van anderen’.

Ik ben nog altijd verbonden met mensen met een (verstandelijke) beperking. Vanaf mijn zestiende ben ik altijd in de gezondheidszorg en hulpverlening gebleven, maar steeds in een andere rol. Nu begeleid ik bijvoorbeeld begeleiders, teams en leidinggevenden in de zorg.

DOE JE NOG VRIJWILLIGERSWERK?

Ja, ik werk als vrijwilliger in het kernteam van Bewust Amsterdam en verzorg de nieuwsbrief voor  de Nederlandse Beroepsvereniging voor Gestalttherapeuten (NBGT).

WAT WAS JE LAATSTE MIDDELBARE SCHOOL?

Ik begon op havo/vwo, maar moest daar weg en kreeg het advies om naar de huishoudschool te gaan. Dat duurde maar kort want ik voelde me daar zó ongelukkig. Daarna op de mavo moest ik ook weg. Er was toen nog maar 1 optie en dat was de leao in Den Helder, waar ik toen woonde.

WAS DAT EEN GOEDE KEUZE?

Ik raakte doordrongen van het feit dat ik geen andere mogelijkheden had. Ook had ik dat vrijwilligerswerk nu en was ik happier. Vervolgens heb ik mbo, hbo en toen de Gestaltopleiding gedaan. Een flinke omweg.

DAARDOOR BEN JE WEL WAAR JE NU BENT! BEN JE DAAR BLIJ MEE?

JA! Juist door al die ervaringen en moeilijke dingen die toch een plek nodig hadden in mijn leven. Daar heb ik zoveel van geleerd en ze hebben mij ‘gerijpt’. Nu is het gaaf dat ik anderen daarmee kan helpen. Die sensitiviteit is een enorme verrijking. Ik voel me gewoon echt gelukkig!!!

SINDS WANNEER HEB JE DIT GEVOEL?

Ik voel me al lang gelukkig. Maar nu ik vijftig ben, voel ik dat ik het na alle zelfontwikkeling en verrijking weer mag doorgeven. Dat geeft zo’n andere flow, alles stroomt eigenlijk wat ik doe.

JE MAAKT HARTEKRIEBELS (red. kleurrijke lijntekeningen voorzien van woorden). HOE ZIJN DIE ONTSTAAN??

Ik was helemaal geblokkeerd in mijn eigen creativiteit. Ik had allerlei oordelen en was op kleuterniveau blijven hangen met tekenen. (lachend) Het was zelfs zo erg dat ik mijn man mijn tekeningen voor mijn opleiding liet maken. Tót ik op de Gestaltopleiding met mijn ogen dicht leerde tekenen om uiting aan mijn gevoel te geven. Want voelen kon ik heel goed. Ik kreeg toen plezier in tekenen. Mijn ogen werden ervoor geopend. Sterker nog, ik ben het elke dag gaan doen. Om expressie te geven aan wat ik elke dag beleef.

Al mijn hartekriebels gaan over de kunst van leven. Ik ben er trots op dat ze nu in Centrum de Roos te koop zijn.

WAT IS DE KUNST VAN HET LEVEN?

Voor mij is dat als je helemaal mag zijn wie je bent en als je zelf kunt voelen wat bij jou past en hier ook naar handelt. Het voelen kun je via je hart. Mijn hart heeft ervoor gezorgd dat ik wel buiten de lijntjes kan, maar zorgt er ook voor dat ik niet van mezelf vervreemd. Het is doen waar je in vrijheid en blijheid gelukkig van wordt en dat je weet hoe je met tegenslagen om kunt gaan.

WIE HELP JE?

Ik help mensen uit alle lagen van de bevolking, die zich kwetsbaar voelen, uit balans zijn of zichzelf willen ontwikkelen. Denk aan burn-out, een groot verlies, omgaan met veranderingen, ook in organisaties, samenwerkingen en teams. Daarom ben ik mezelf Hartekriebelspecialist gaan noemen want dat is de kern bij al in al die verschillende lagen.

Het gaat in mijn sessies om oprecht gezien worden in wat hen beweegt, in wat hen beroert. Ook in teams, in gezinnen, in relaties. Alles wat er niet besproken wordt, hoe dat erkenning kan krijgen. Dan wordt het puur, authentiek. Als ik van top tot teen een rilling krijg, dan voel ik dat het waar is en iemand vanuit zijn of haar waarheid spreekt.

Als die waarheid naast die van de ander kan bestaan, gaat de strijd eruit. Het gaat niet langer over ‘Ik vind’, maar over ‘Ik voel’… Van daaruit maken we weer concrete plannen.

CONCRETE PLANNEN?

Een plan begint met het hebben van een verlangen. Wat is de eerste stap op weg naar dat verlangen. Wat beleef je daaraan? Wat bevalt wel en wat bevalt niet? Het stap voor stap concreet maken. Als een gids.

Eigenlijk gids ik mensen alleen maar hoe zij hun eigen gids kunnen worden. Hoe ze dat zelf kunnen doen: ik geloof erin dat mensen hun eigen pure en authentieke oplossingen kunnen vinden. Die kan niemand anders voor hen voelen.

Ik weet hoe het is om verdwaald te zijn. Om vanuit verwachtingen beslissingen te nemen. Maar hoe kun je beslissingen nemen met respect voor je zelf én voor die ander. Om dat te leren heb ik het keurmerk 100% LIEFDE ontwikkeld.

WANNEER KOMT IEMAND IN AANMERKING VOOR DIT KEURMERK?

Dit keurmerk kan alleen iemand zelf toekennen aan de keuzes die hij maakt en waar hij met hart en ziel achterstaat. Het is een toetsingsmiddel, een krachtstempel. Vanmorgen kon mijn cliënt goed aangeven dat ze nu zelf voelt dat zij beslissingen kan maken waarbij zij trouw is aan zichzelf en respectvol naar de ander. Dat zij haar eigen plannen kan uitvoeren en haar verlangens concreet vormgeven. Ineens snapte ze het! Ze voelde ook dat ze het waard is, die 100% LIEFDE. Liefde voor jezelf.

Ik ben getrouwd met Bert en heb twee kinderen, David en Miriam. Ook daarop is mijn keurmerk 100% LIEFDE van toepassing. Soms worden ze thuis ook weleens moe van mij en mijn ideeën. Toch kan ik dan ruimte houden voor mezelf en respect hebben voor hun gevoelens. Het is soms lastig en wringt ook weleens. Toch is er veel liefde. 

WAT DOE JE VERDER GRAAG?

Ik houd van de zee en ben daar heel graag. Dat is vanaf mijn geboorte in Den Helder al zo. De zee is groots, biedt ruimte. Als ik verdrietig ben, moet ik altijd naar zee. Het helpt me te relativeren. Ik heb ook een caravan aan zee en ben daar graag bezig in de grote tuin. Lekker handen in de aarde. In Amsterdam heb ik geen tuin.

Verder ben ik gek op zingen, er gaat geen dag zonder zingen voorbij. Eigelijk al zolang ik me kan herinneren. Zingen maakt me blij en daarin ben ik ook steeds meer in ontdekkingsreis. Via stembevrijding is daar ook een heel eigen vorm in ontstaan. Daar ga ik nu ook activiteiten in aanbieden zoals de Mantra Joy Party op 11 mei in een kerk in Amsterdam! Staat binnenkort op mijn site.

WANNEER WAS DE LAATSTE KEER DAT IETS JE ECHT RAAKTE?

Er komen verschillende dingen langs nu je dit vraagt. Echt geraakt… (lange stilte)…ik heb zojuist een sessie gehad en dan ben ik geraakt. Maar ook mijn eigen zoektocht met Bert en hoe je in een relatie trouw kunt zijn naar jezelf en respectvol naar de ander. Hoe je elkaar dan kunt kwijtraken en weer vindt. Pas op het moment dat ik het risico durfde te nemen om hem kwijt te raken, kwam de liefde weer op.

HOE ZORG JIJ GOED VOOR JEZELF?

Het eerste wat ik altijd doe met een nieuwe agenda aan het begin van het jaar is 3 weken voor mezelf inplannen. Drie keer een bezinningsweek voor mezelf. Om te doen waar ik op dat moment behoefte aan heb. Echt momenten van rust inplannen en bezinning. Ik moet ook altijd letten op goed bewegen en gezond eten. Plus om al mijn emoties te kanaliseren teken en zing ik.

HEB JIJ DE SCHADUWKANT VAN HET LEVEN GEZIEN?

Er waren verschillende pijnlijke momenten, zoals de pubertijd, de geboorte van een kind dat ernstig ziek blijkt te zijn en dreigt te sterven… Het gaat ook natuurlijk om de schaduwkant van mijzelf. En dan ineens te beseffen dat het allemaal bij elkaar past. Ik maak zoveel verdriet mee in mijn werk en praktijk dat ik echt wel weet dat het leven verdomd pijn kan doen bij mensen. Ik ervaar het als bijzonder om juist dán aanwezig te mogen zijn. Het is eigenlijk zo dat toen ik zelf in een donkere periode zat tijdens de Gestaltopleiding, tijdens een meditatie mijn oma tot mij kwam. Ik mocht haar schelp en haar licht gebruiken om mijn eigen pad te vinden. Ze zei “ Als jij hem niet meer nodig hebt, geef hem dan aan anderen’. Dat is wat ik op het moment doe dat mensen bij mij komen. 

WAT ZOU JIJ VAN DE DAKEN WILLEN SCHREEUWEN?

Potverdorie,  ik wil gewoon liefde laten stromen. Dat klinkt heel groots en zo bedoel ik het ook!

Wil je meer lezen over Joke Plaatsman, kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/persoonlijke-groei/gestalttherapie/268/vind-een-balans-tussen-je-sensitiviteit-en-je-daadkracht-en-creer-je-leven-zoals-dat-jou-past%21

Interview door Brenda Serrée | Branding Diva & co-creator Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring