Hoe kun je RGB omzetten in CMYK kleuren?

Hoe kun je RGB omzetten in CMYK kleuren?

Stel, je hebt een mooie flyer voor je bedrijf laten maken, de tekst en foto’s kloppen helemaal. Nu wil je hem professioneel laten drukken. De (online) drukker vraagt je ongetwijfeld om een pdf-bestand aan te leveren dat aan diverse eisen voldoet. Bij de specificaties die je ontvangt zul je al snel lezen dat je de afbeeldingen en kleuren in je drukwerkbestand in CMYK-kleuren aan moet leveren. Wat zijn CMYK-kleuren eigenlijk en waarom moet je deze aanleveren?

Mijn naam is Brenda Serrée en als ervaren ontwerper van drukwerk voor zelfstandig ondernemers en coaches leg ik je graag een aantal drukwerkbegrippen uit.

Wat zijn CMYK-kleuren?

Als je ontwerpt in RGB-kleuren, dan heb je weinig controle over de uitvoering in het drukwerk. RGB-kleuren zijn namelijk voor digitale toepassingen zoals op tv, computers en fotocamera’s, want ze werken door het mengen van gekleurd licht. Gelukkig bestaat er een CMYK-kleurenmodel dat werkt met pigmenten waardoor het wel mogelijk is om goed drukwerk in vierkleurendruk te maken. De primaire kleuren die hierbij nodig zijn, zijn cyaan, magenta en yellow (CMY) zoals de afbeelding  hiernaast laat zien.

CMY + de K van (keycolor) zwart

In principe zijn met deze kleuren alle kleuren van het CMY-kleurenspectrum te mengen. Als je deze drie kleuren over elkaar heen legt oftewel bij elkaar optelt, krijg je een soort bruinig grijze kleur. Dat is geen puur zwart. Aangezien je wel echt zwart wilt kunnen drukken in drukwerk, is er dus een extra pot inkt nodig, de zogenaamde keycolor (CMYK). Zo krijg je een vierkleurendruk.

Hoe worden CMYK kleuren gedrukt?

In de drukpers worden deze vier kleuren in aparte lagen en in verschillende hoeken over elkaar heen gedrukt. De kleurmenging tot de miljoenen kleuren wordt gerealiseerd door de vier kleuren in kleine rasterpuntjes over- en naast elkaar te drukken. De gekleurde puntjes die nu ontstaan, heten rasterpatronen. Bestudeer de cover van een magazine maar eens met een loep of vergrootglas. Het is grappig om te zien dat waar jij een vorm dacht te zien, eigenlijk alleen maar kleine kleurvlekjes staan. Op witte stukjes is zelfs helemaal geen inkt gebruikt, want alle vier de CMYK-kleuren staan daar op 0%.

Kortom, drukwerk moet je voor een optimaal resultaat dus nog altijd in CMYK  aanleveren. Of je nou vanuit Photoshop bewaart als Pdf, of dat je dat klusje overlaat aan InDesign: dat maakt voor je drukker niets uit.

Hoe zet je RGB kleuren om in CMYK kleuren?

Als je in Photoshop een foto eerst bewerkt in RGB-modus, dan heb je over het algemeen meer mogelijkheden om filters toe te passen. Op het eind van de bewerkingen kun je hem dan via Afbeelding/Modus opslaan met de CMYK-modus. Aanpassingen als curven, kleurtoon of transparantie zijn juist weer handiger in de CMYK-modus. Helaas gaat de omzetting naar CMYK voor drukwerk niet altijd goed: je ziet het verschil soms meteen al, wanneer je de kleurmodus omzet naar CMYK. Als je een afbeelding pas op het laatst van RGB-kleuren naar CMYK-kleuren wilt overzetten, dan kun je dit het beste doen door het werk dat je hebt gemaakt te Exporteren naar een PDF/X-ia:2001 met het profiel ‘Fogra 27’. Dit profiel zorgt voor een zo goed mogelijke overzetting van RGB naar CMYK.

 

Wat is een goede online drukkerij?

Als je een goede online drukkerij wilt, kijk dan eens op Flyerzone. Die hebben een uitstekende service en groot assortiment. Ook in duurzame materialen.

rgb-kleuren-omzetten-in-cmyk-kleuren

Flyer ontwerp Branding Diva

Wil je eerst een voorproefje van hoe het omzetten van RGB naar CMYK eruit komt te zien, dan kun je in Photoshop kiezen voor Weergave en dan Kleuren proefdrukken. Je ziet wat de gevolgen van de omzetting zijn zonder de afbeelding al echt om te zetten. De standaardinstelling is Tijdelijk CMYK. Probeer het maar eens uit.

Mocht je er niet uitkomen, laat me dat dan hieronder weten of mail mij. Ik heb veel ervaring met het maken van drukwerkbestanden en help je graag tegen een geringe vergoeding.

Hartelijke groet,

rgb-omzetten-in-cmyk-kleuren

 

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring