Interview op Sprout.nl

Interview op Sprout.nl

Personal branding is een goede manier om als ondernemer zichtbaar te maken wie je bent, wat je doet en waar jouw bedrijf voor staat. Brandingcoach Brenda Serrée geeft advies: ‘Wees als ondernemer vooral jezelf’. Hoe je dat doet? Lees hier haar 5 tips.

1. Wees persoonlijk

Het draait allemaal om de vraag: wie ben je en wat maakt jouw uniek? Jij wordt als zzp’er of ondernemer vereenzelvigd met je bedrijf. Als jij overtuigend overkomt, is jouw bedrijf ook betrouwbaar. En je kunt alleen overtuigend overkomen als je jezelf bent. Ook in je marketing.

Vertel daarom niet alleen wervende verhalen over het vak via jouw marketingkanalen, maar deel ook persoonlijke zaken. Deel bijvoorbeeld op social media dat je erg van een bepaald boek houdt of gepassioneerd een sport beoefent. De (potentiële) klanten die zich in jouw verhaal herkennen zullen jou eerder de business gunnen.

2. Maak contact

Probeer mensen te inspireren. Dat kan met een nieuwsbrief, maar ook via printbrochures, billboards of een radiospotje. Ook hier geldt: dat hoeft echt niet altijd vakinhoudelijk te zijn. Sluit een post op social media eens af met een vraag die begint met ‘Zou je…?’, ‘Welke…?’ of ‘Wie…?’. Ga op zoek naar iets gemeenschappelijks en informeer naar de ervaringen van jouw volgers. Bijvoorbeeld: ‘Heb jij iets dergelijks weleens meegemaakt? Ik ben benieuwd, laat het weten.’ Door persoonlijke verhalen te delen smeed je een band en wek je vertrouwen.

3. Weet voor wie je het doet

Onderzoek met en voor wie je graag werkt en welke mensen jou inspireren. Grote kans dat je zo de doelgroep uitkiest die het best bij jou past. Kijk hierbij naar je eigen talent. Wie heb je wat te bieden? Als je op jouw ‘ideale klant’ afstemt, trek je hem ook aan en excelleer je. Zo word je sneller opgemerkt. Kies dus voor de niche die je het best ligt en ga niet voor de massa.

4. Wees professioneel

Je kunt tegelijkertijd persoonlijk én professioneel zijn. Door een professionele uitstraling zien (potentiële) klanten dat jij ze serieus neemt. Denk aan een eenduidige look and feel van je huisstijl. De stijl van jouw profiel, ook de omslagfoto, op LinkedIn, Google+, Facebook en jouw website moet hetzelfde zijn. Vermijd slordigheden zoals verlopen weggeefacties op je website en onderhoud je sociale media goed. En let eens op hoe je je kleedt. Past dit bij de uitstraling die je wilt hebben?

5. Geef en ontvang

Inspireer jouw (potentiële) klant door kennis te delen, bijvoorbeeld door een videotraining of whitepaper weg te geven. Zo leg je sneller contact en is de ontvanger eerder geneigd iets terug te geven of jou een opdracht te gunnen. Geven kan overigens heel simpel zijn. Like of deel bijvoorbeeld een actie of workshop van een klant. Realiseer je dat als jij als eerste geeft, je op den duur iets terug kunt verwachten.

Dit interview met Brenda Serrée van Branding Diva verscheen op 18 februari 2016 op Sprout.nl

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring