Uitstelgedrag overwinnen

overwin-uitstelgedrag-op-socialmedia

Uitstelgedrag overwinnen

Uitstelgedrag voor social media; het is een bekend fenomeen waar jij als ondernemer, interimmer of coach misschien ook last van hebt. Wil je weten wat je ertegen kunt doen zodat je wél in actie komt? Bepaalde dingen die moeten gebeuren krijg je maar niet gedaan en dus schuif je het steeds maar weer voor je uit. Daarom geef ik je 5 tips om je uitstelgedrag te lijf te gaan.

 

#1 Geef geef geef

Niet zelden stellen we dingen uit waar we tegenop zien. We denken dat het stom is om te doen, of moeilijk of tijdrovend. Zoals ik dat heb met mijn boekhouding, want daar heb ik echt nooit zin in 🙂

Misschien heb jij die ervaring ook en weet je dat veel van die zaken uiteindelijk toch best snel te doen zijn? En dat je onnodige energie hebt verspild door er steeds aan te denken en het niet meteen op te pakken.

Net zo kan dat gaan met social media. Een post plaatsen op Facebook of een inspirerende quote delen is echt niet zo moeilijk. Geloof me.

En grappig genoeg kun je al op een heel laagdrempelige manier zichtbaar zijn op social media. Namelijk door actief andermans posts in de gaten te houden en jezelf te ‘dwingen’ om de komende tijd te reageren op wat zij zeggen. Zo leer je ten eerste welke vragen anderen stellen en wat zij vertellen, maar ook is dit bemoedigend voor anderen en zullen zij dit zeer waarderen. Grote kans dat jij – als jij zelf updates gaat plaatsen – weer door hen wordt terug gevolgd. Zo kom je er een beetje in, op een eenvoudige manier die weinig moeite of kennis kost. Als je in jouw startersfase meer geeft dan ontvangt, is dat helemaal niet erg. Het is jouw opstartfase waarin je openstaat voor nieuwe leerervaringen.

 

#2 (ver)Ken de mogelijkheden en maak het makkelijk

Denk in mogelijkheden, niet in moeilijkheden. Er zijn volop mogelijkheden voor je zichtbaarheid op social media. Het is goed om je te realiseren dat je niet alleen hoeft te schrijven.

Weet jij van jezelf ‘Ik ben geen schrijver’, denk dan ook eens aan de volgende mogelijkheden:

> video

> podcast

> poll

> quiz

> afbeelding

> afbeelding met quote

> artikel voor iemand doordelen

Er zijn zoveel mogelijkheden met name binnen Facebook dat het zonde zou zijn om jezelf te beperken tot alleen geschreven blogs of berichtjes. Ga hiermee experimenteren. Zo kom je erachter welke uitingsvorm jou makkelijker afgaat of beter scoort bij je volgers dan een andere.

Het kan bijvoorbeeld handig zijn om een samenwerk document te maken met mensen die je in een Facebook groep kent. Dan kun je daar samen in werken en het aanvullen. Vergeet ook livestreamen niet, dus live op je pagina of in je groep een video starten en een uitzending maken.

Maandag 14 januari 2019 start de 8ste editie van de online inspiratiecursus ‘Zichtbaar worden voor je doelgroep’. Dé unieke social media cursus waarin je leert op een eigen en inspirerende manier zichtbaar te zijn met een zakelijke Facebook pagina en/of Linkedin. Klik HIER voor de informatie.

 

#3 Laat je perfectionisme los!

Perfectionisme is een mooie eigenschap. Het betekent dat je aan elk detail aandacht schenkt. Perfectionisten houden er ook van om zich te omringen met mooie dingen zoals kunst. Dingen die mooi zijn en je in vervoering brengen. Alleen, is het jouw taak om mensen op social media in vervoering te brengen? Je bent net als ik gek op professionaliteit. Dat dingen er goed uit zien, goed werken, dat het geen amateuristisch knip en plak werk is. Echter er zit een grens aan wat nodig is.

Wat als goed genoeg ook ok is? Als je social media uitstelt omdat je wilt dat alles perfect is, dan gaat het je heel veel (teveel) tijd kosten. Geloof me, als ontwerper heb ik ook die neiging. Ik wil dat alles er tip top uit ziet. En toch is dat soms een behoorlijke blok aan mijn been. Het vertraagt het plaatsen van foto’s met quotes bijvoorbeeld. Dan weet ik de quote, maar kan ik niet de perfecte foto vinden. Of ben ik op zoek naar een mooier lettertype. Zulke dingen. Het zijn kleine klusjes die al met al flink tijd kunnen kosten.

Gelukkig ben ik daar in de loop van de tijd makkelijker in geworden en vooral ook slimmer. Ik heb een systeem dat goed voor mij werkt. En weet inmiddels dat goed ook goed genoeg is. Ik heb mijn eigen veeleisendheid dus omlaag geschroefd zodat ik niet uitstel en wél dingen de wereld in zet. Wél een blog of een videoblog plaats.

Laat je dus niet beperken door je eigen maatstaven. Ga aan het werk, ook al denk je dat het niet origineel of mooi genoeg is.

Als je er eenmaal voor gaat zitten, komen de ideeën meestal vanzelf. Vertrouw op jezelf. En als je echt blijft vastlopen of inspiratie nodig hebt en praktische tips, dan zijn er speciale cursussen op dat gebied zoals de online cursus Zichtbaar worden voor je doelgroep. Begin vandaag nog met het creëren van content. Wacht niet totdat alles er perfect uitziet of totdat je al volgers hebt.

Eén ding is zeker: het is altijd het perfecte moment om te beginnen 🙂

 

#4 Laat je niet afleiden

Nu je weet dat je op social media actief wilt worden en online beter zichtbaar wilt zijn, kun je snel afgeleid worden. Het is bekend dat je jezelf kunt verliezen in Facebook omdat er allemaal updates binnen komen.

Wat mij helpt bij Facebook is om er met een doel naar toe te gaan. Ik wil bijvoorbeeld iets delen met mijn netwerk en log meteen in op mijn zakelijke pagina. Het is dan een keuze om op dat moment door te scrollen naar updates van anderen. Vaak kies ik daar een ander moment voor.

Wat ook helpt is om alle stoorzenders uit te schakelen. Geen e-mail notificaties, Whatsapps of Facebook messenger. Zet je mobiel op vliegtuigmodus. Gun jezelf een omgeving waar je niet vaak gestoord zult worden. Zo heb je veel sneller voor elkaar wat je van tevoren uitstelde.

Een andere helpende gedachte is dat je klaar bent met excuses. Want het veelgebruikte ‘dan word ik afgeleid’ is ook een excuus. Een excuus om het niet te hoeven doen. Je kunt er ook voor kiezen om het toch te doen, op jouw manier.

 

#5 Focus op wat je vandaag gedaan wilt krijgen

Al teveel mensen leven zonder focus. Ze hebben geen focus en ook geen doelen waarvoor ze ‘ s morgens uit bed willen komen. Liever drukken ze nog even op de snooze knop. Zelf ben ik iemand die (meestal) met goede zin en energie opstaat en

’s morgens afstemt op de dag. Wat ik wil graag doen vandaag, zowel qua gevoel en energie als qua taken. Ik weet ook wat ik op langere termijn wil graag bereiken, ik kan goed voor mij zien wie ik dan ben en hoe mijn leven er dan uitziet.
Als jij je ’s morgens focust op wat wilt doen op Facebook, dan zul je dat negen van de tien keer ook halen. Zo werkt dat bij mij in elk geval. En dat is heel fijn. Het maakt me dankbaar en geeft vervulling.

Als jij weet dat je al te lang social media uitstelt, zorg er dan dus voor dat je erop afstemt, ook op het gevoel dat het je zal geven. Hoe voelt het als je actief en met succes deelneemt op social media? Als je hoort van klanten dat ze je graag op Facebook volgen en zodoende een klik met je voelen? Of hoe het is als mensen op een live event naar je toe komen omdat ze je al een tijd volgen?

Het zijn dingen die mij overkomen en die mij gelukkig maken. Zo kan het jou ook voor jou gaan, mits je actie neemt. Niet uitstellen tot morgen wat je vandaag nog kunt doen.

Hartelijke groet, Brenda Serrée

 

PS

Maandag 14 januari start de 8ste editie van de online inspiratiecursus ‘Zichtbaar voor je doelgroep’. Dé unieke social media cursus waarin je leert op een eigen en inspirerende manier zichtbaar te zijn met een zakelijke Facebook pagina en/of Linkedin. Klik HIER voor de informatie.

 

 

 

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.