Wat is eigenlijk een vectorbestand en wat een bitmap?

Wat is eigenlijk een vectorbestand en wat een bitmap?

logo-castellumWat is een vector?

Een vectorafbeelding bestaat uit lijnen en curves/krommen zoals in het logo hiernaast. Elk object in de vectorafbeelding is een afzonderlijk element. Een vectorbestand bevat informatie over de positie van elke lijn, zijn begin- en eindpunt, zijn breedte, kleur en de curven oftewel bogen die de lijn maakt.

Daardoor zijn vectorbestanden zeer geschikt voor logo’s, lettertypen en lijnwerk. Je kunt ze, als je ze op de juiste manier opslaat, zo groot maken als je wilt. De randen blijven nu scherp, omdat ze wiskundig zijn bepaald. De kwaliteit van een vectorafbeelding staat los van het aantal pixels per inch of cm, zoals bij een bitmapafbeelding. Een nadeel is dat het niet mogelijk is om in een vectorafbeelding mooie kleurovergangen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld kleurverlopen.

 

Wat zijn pixels?

Een foto is een bitmapafbeelding wordt ook wel rasterafbeelding genoemd en bestaat uit een raster dat uit pixels is opgebouwd. Een bitmap bevat een groep pixels en informatie over elk van die pixels. Op het scherm zijn het vierkante blokjes. Een bitmapafbeelding wordt opgeslagen als een groep pixels, met informatie over elke pixelkleur. Pixels kunnen worden gemengd om zachte randen en vloeiende overgangen te bereiken. Bitmapafbeeldingen zijn dan ook bij uitstek geschikt voor het opslaan van foto’s. Elke bitmap bevat een vastgesteld aantal pixels. Hier kleeft een nadeel aan. Als je een bitmap sterk vergroot, worden de afzonderlijke pixels zichtbaar en dat is vervelend. Er treedt detailverlies op en je ziet hoekige, gekartelde overgangen. Kijk maar naar het voorbeeld rechts.

Een logo als bitmap of vectorafbeelding?

Zodra ik hoor dat iemand een logo heeft laten maken door een vriend of kennis, dan is dit logo 9 van de 10 keer in Photoshop gemaakt. En dus slechts voor online gebuik en ongeschikt voor goed drukwerk. Een logo wil je daarbij ook heel groot kunnen gebruiken bijvoorbeeld als raamsticker of op een roll-up banner voor beurzen of presentaties. Let er bij logo ontwerp dus goed op  dat je een lijntekening ontvangt en geen bitmapafbeelding. Een creatief dtp’er als Dtp Diva kan je helpen aan een professioneel logo als vectorbestand. Kijk eens op de pagina met voorbeeld logo’s voor inspiratie.

Dtp Diva

Wil je je huidige logo van bitmapafbeelding om laten zetten naar een vectorbestand en dus als lijntekening ontvangen? Vraag Brenda Serrée naar de prijs, deze hangt af van de moeilijkheid van  het oorspronkelijke ontwerp. Het gaat meestal om een lage investering die je al snel terugverdient.

 

[gravityform id=”1″ name=”Vraag hier een offerte aan”]

 

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.