Shinkansen – Het onmogelijke voor jezelf waarmaken

Fluistert daar ergens een stem je in wat je echt heel leuk vindt? Wat je vaker zou willen doen? Of wat je weer zou willen oppakken? Wat is dat?

 

Waar verlang je naar onder de oppervlakte van elke dag? Want voor je het weet, dendert je trein voort en doe je steeds wat je altijd al deed. Dr Joe Dispenza zei het niet voor niets op het congres: Opstaan, social media en mail checken, werken, sporten, s’avonds tv kijken en nog even mail en social media checken misschien? Dat is het meest voorkomende ritme van de meeste mensen. Het zijn automatismen geworden, waar we moeilijk uitkomen.

Maar onder al die rollen die je nu zo goed vervult, wat ligt er op jou te wachten? Is het niet fijn om te denken dat je nog vele andere dingen kunt doen en ontdekken? Om ook als je 50 of ouder bent, iets anders te kunnen doen? Of je huidige bestaan iets kunt aanpassen naar je droom?

 

Ik vind het zelf magische momenten wanneer ik besef dat dat echt zo is. Ik heb er meerdere in mijn leven ervaren en tot uitvoering gebracht. Meerdere switches durven maken. En de winter leent zich uitstekend om dit goed te doorvoelen.

 

Of je gezond bent of ziek, met je gedachten kun je ELK MOMENT starten met een nieuwe fase’ – Brenda Serrée

Hoe je dat doet?

Laat me je meenemen naar een droom van mij…

 

Paris – Joie de vivre

Ik voel al jaren dat ik iets met Parijs wil/mag, nee zelfs moet. In webinars en presentaties zeg ik het al weleens: Ik zou graag één week per maand in Parijs wonen/werken/schilderen en de rest in Amsterdam. Eerst was er ongeloof in mij en hield ik het idee voor mijzelf. Later deelde ik het met mijn man en kinderen. Geloof me dat ik daar buikpijn van kreeg, want zij stonden hier niet om te springen. Ik moest uitleggen dat ik ondanks dat ik zielsveel van hen houd, toch deze droom heb. Naast mijn leven met hen.

Daarnaast zijn er andere beren op de weg. En vooral negatieve stemmen: Het kost (veel) geld, waar dan, is het nodig, doe eens normaal, heb je wel genoeg energie, waar begin je? Als je op deze manier in het leven staat, zet je jezelf op de eerste plaats. En dat is voor veel mensen lastig. Net als dat andere thema van mij, waar ik als Branding Diva veel mee doe: zichtbaar zijn. Bescheidenheid is ons met de paplepel ingegeven, toch?

En toch, als je wilt leven van binnen naar buiten, vanuit wie jij in essentie bent, dan zul je in beweging moeten komen.

 

Waar begin je?

Het is zo’n sterk verlangen dat ik een moodboard maak met alle woorden en dingen die me aan Parijs doen denken. Ik teken er de Eiffeltoren op, hartjes, een schildersezel. Gewoon van alles wat Parijs symboliseert. Met bewustzijn analyseer ik wat daar onder ligt. Is dat gevoel ook dichter bij huis te halen, wat kan ik er nu al mee? En welke stappen kan ik zetten om uiteindelijk bij mijn droom te komen.

 

Ik pak mijn boeken uit de kast over schilderateliers in Parijs, mail naar kunstenaars of ik ergens een week lang elke dag schilderles kan bijwonen met Parisiens, vraag ernaar aan mijn schilderdocente hier, ga op zoek naar de wijk waar ik graag een kamer huur, enzovoorts. Dat ik nu bij mijn bureau een moodboard heb en stapel boeken, zorgt ervoor dat ik steeds een vreugdesprongetje voel als ik daarnaar kijk en weet dat ik bij machte ben om mijn droom te verwezenlijken. Wat ik nu met je deel, zijn slechts enkele stappen, maar je snapt dat ik er nog veel te zetten heb. Want schilderen in Parijs is een facet van het hele plaatje.

 

Shinkansen – het onmogelijke voor jezelf waarmaken

In de Japanse wijsheid van Ikigai heet dit de Shinkansen gedachte: dat je iets wat aanvankelijk onmogelijk lijkt, voor elkaar krijg.

 

In 1958 was het namelijk zo dat de Japanse regering opdracht gaf om uit te zoeken hoe de treinverbinding tussen Osaka en Tokio sneller kon. Een paar maanden later kwamen ingenieurs met het plan voor een trein die 100 kilometer per uur reed. Dat was voor die tijd megasnel en het zou de snelste trein ter wereld worden. Toch kwam de directie van het bureau met het antwoord: ‘We moeten een trein hebben die twee keer zo snel gaat’.

 

Weer een paar maanden later kwamen de ingenieurs met baanbrekende concepten waardoor de vorm, hoogte en breedte van de rails in Japan moesten worden aangepast, tunnels moesten worden gebouwd en een lichter en gestroomlijnder model trein ontstond. Die radicale verandering is het Shinkansen-effect dat in de engineering en het bedrijfsleven wordt gebruikt, maar we kunnen het toepassen op alle aspecten van ons leven. Om het verhaal trouwens af te maken, in 1964 werd de eerste kogeltrein (zo snel als een kogel) officieel in gebruik genomen voor de Olympische Spelen in Tokio.

Soms gaat het er niet om wat je bedenkt, maar hoe je het denkt te gaan bereiken. ‘Als je een doel hebt dat je in tien jaar denkt te behalen, is de beste strategie om het te realiseren manieren bedenken om het in één jaar te bereiken’, zegt Peter Thiel, een investeerder in Silicon Valley.

 

En nu jij?

En nu jij? Op welk vlak van je leven wil jij het Shinkansen-effect toepassen? Als je hier dichter bij wilt komen en het wilt verhelderen, deze mantra meditatie kan hierbij helpen. Doe de oefening HIER.

Wil je eens een Ikigai workshop Verhelder je purpose of life meedoen, meld je dan HIER aan.

Als je het fijner vindt om 1-op-1 mijn inspiratie en begeleiding te krijgen om in korte tijd stappen te zetten – grote en kleine – richting jouw verlangen, laat het mij dan weten. Ik kan je op mijn unieke Ikigai manier helpen met voelen wat je wilt, visualiseren, jouw stappenplan en de uitvoering daarvan. Want weten en doen zijn twee verschillende dingen. Mensen die ik al geholpen heb om in hun werk of lifestyle dingen aan te passen of heel anders te doen, ervaren mijn input en begeleiding als heel waardevol.

 

‘Ik vond de sessies erg inspirerend en je input zeer waardevol. Het is inderdaad belangrijk dat je datgene doet waar je van houdt en wat je blij maakt. Ik heb zowel privé als zakelijk al veel aangepast zodat ik me vervulder voel. Daar was ik na zoveel jaar echt aan toe. Meer leven en werken op een manier waar ik blij van word. En niet zoals anderen van mij verwachten of die bij mijn functie passen.’ Marijke – teamleider zorginstelling.

 

HIER vind je meer informatie over het Ikigai traject, maar schroom niet om een op jouw situatie afgestemde aanpak te bespreken. Mail of bel mij gerust.

 

Hartelijke groet,

rgb-in-cmyk-kleuren-omzetten

2 opmerkingen

 • Martina

  16.02.2020 om 16:04 Beantwoorden

  Werken aan je dromen. Ik heb net een nieuwe mindmovie gemaakt, met mijn doelen en dromen voor 2020. Afspraak voor mijn boek gemaakt en verder dingen laten gaan die niet meer dienen. 2020 just begun

  • Redactie

   16.02.2020 om 18:42

   Heerlijke flow, Martina. Houd ’em vast en realiseer je dromen. Ik krijg er vast iets van mee 🙂

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.