Ben je ooit ex-patiënt?

Ben je ooit ex-patiënt?

23 december 2004 kreeg ik de diagnose Syndroom van Guillain-Barré met verlammingen aan armen, handen en benen. Gelukkig herstelde ik hiervan. Jarenlang hield ik mij groot over de gevolgen, totdat ik merkte dat dat mij juist energie kostte. Dat ik niet eerlijk was naar mezelf noch naar anderen. Het hield me namelijk vaak bezig. Nu ik deel wat die ziekteperiode voor mij mentaal betekende, merk ik dat het anderen ook helpt bij hun verwerking. Dat zij hoop putten uit mijn ervaringen en tips.

23 december 2004

Op deze dag kreeg ik de diagnose Syndroom van Guillain-Barré. Ziekenhuisopnamen en een tijd intern in het revalidatiecentrum volgden. Door twee patiënten daar, waarmee ik goed bevriend raakte, en mijn vrienden en familie, sloeg ik mij daar doorheen.

Op 23 maart 2005 mocht ik naar huis. Ik was daar heel blij om, maar zag er ook als een berg tegenop. Ik kon met de kinderen immers nog niets, was doodmoe, had nog verlammingen aan mijn armen en handen en kon ook geen eten klaarmaken. We huurden 5 dagen per week een oppas in om ons te helpen met de kinderen. Beetje bij beetje boekte ik vooruitgang. In het begin haalde de oppas de baby uit de box, verschoonde hem en verzorgde hem. Maar na zo’n twee maanden thuis kon ik steeds meer zelfstandig. We zijn 6 maanden met de oppas in huis blijven werken, vooral omdat ik geen dag zonder rust kon. Meestal sliep ik 2 keer per dag en dan was de oppas er voor de kinderen. Ook haalde zij boodschappen en schilde aardappels.

In deze periode ging ik ook twee keer per week naar het revalidatiecentrum voor hydrotherapie, maar in september kreeg ik zo’n erge terugval dat we besloten hebben hiermee te stoppen. Ik kon toen amper bij de tramhalte komen, dus het trainen met zo’n vermoeid lichaam had geen zin. In augustus mocht ik, na een half jaar, stoppen met de Neurontin tabletjes. Wat een opluchting dat de pijn weg bleef zonder pijnstillers, het was dus niet chronisch. Het voelde als een groot cadeau, het had ook anders kunnen zijn.

Geen dag gaat voorbij zonder dat je eraan denkt

Ik ben nu zoveel jaar verder en toch is er geen dag dat ik niet aan deze periode terugdenk. Een tijd van donkerte én licht, van diep verdriet en van intense dankbaarheid. Ik vraag me af hoe dat voor jou is. Stop je het weg of mag het er zijn? Kun je het ruimte geven en tegelijkertijd doorgaan met je leven?

Wat zijn jouw levenslessen?

Wat heeft de ziekte jou geleerd? Hoe heb jij je door de donkerte geslagen? Hoe ging jij om met tegenslagen en pijn?

Wat mij heeft geholpen op weg naar herstel en een leven dat echt bij mij past, is:

  1. energie te stoppen in dingen die ik leuk vond. Dus ‘verplichte’ dingen te minderen en nee durven zeggen.
  2. te zorgen voor gezondere voeding, bewuster eten en voedingssupplementen
  3. boeken te lezen die mij op een andere manier lieten nadenken over de zin van ziek zijn
  4. toe te geven aan slapen en rust wanneer dat nodig was
  5. een grafische opleiding doen om uiteindelijk mijn droombaan te creëren
  6. naar energetisch healers te gaan
  7. te investeren in persoonlijke ontwikkeling met goede coaches
  8. te leren mediteren op een manier die bij mij past (en dat is niet stilzitten op een kussentje)
  9. fysiek herstel en vooruitgang te vieren met kleine en grote cadeaus
  10. mijn nieuwe (werkende) leven organisch te laten ontstaan, vanuit mijn natuurlijke kracht en zijn (en minder vanuit doen)

 

Dag 254 Ik ben niet alleen op mijn levensweg.

Ik weet dat alles wat er vandaag gebeurt bij mijn weg hoort. Als ik blij ben, beschouw ik mijn geluk niet als vanzelfsprekend. Als ik droevig ben, besef ik dat er ooit een eind komt aan mijn verdriet. Als ik ruzie heb, bid ik om een wonder. Als ik angst tegenkom, laat ik mijn liefde stromen. Elk moment maakt deel uit van een goddelijke cursus en ik wil geen lessen overslaan. Vandaag stel ik me open voor de volheid van het bestaan en laat ik mijn liefde stromen. Ik sta open voor de zegeningen van het leven – wat die zegeningen ook zijn.

Marianne Williamson in 365 Wonderdagen

Ik ben benieuwd naar jouw levenslessen. Als je het fijn vindt, mail mij dan om jouw verhaal met mij te delen.

Deel je jouw verhaal al?

Doordat een patiënte mijn verhaal las op internet en met mij wilde bellen om mijn ervaringen en tips te horen, komt er veel terug. En dat mag ook. Dit is ook een deel van Brenda. Ik ben blij dat ik anderen die net het Syndroom van Guillain-Barré hebben, hoop kan geven op herstel en op een nieuwe levensfase vol mogelijkheden en kansen. Ik ben de afgelopen jaren al herhaaldelijk gebeld en gemaild door mensen die hetzelfde meemaakten.

Als jij ook een zware periode in je leven hebt gekend, door een spierziekte, burn-out of ziekte als kanker, dan zou je je in mijn verhaal kunnen herkennen.Als jij jouw moeilijke periode verhult onder het mom van ‘Ik houd me groot en ga door’ dan is het lastiger om jezelf en anderen te helen. Je houdt dan onbewust een groot stuk energie tegen.

Ik nodig je uit om jouw verhaal te delen zodat mensen er hoop uit kunnen putten, zodat ze weten dat zij niet alleen zijn, voelen dat er iemand is die bereid is erover te praten en tips en ervaringen te delen. Om een luisterend oor te bieden maar ook een hart onder de riem te geven.

Jij bent een Inspiratiebron

Ik hoop dat jij, al is het in kleine stapjes, ook jouw verhaal zult delen. Met alle wijsheden die je opdeed op weg naar herstel of acceptatie van wat is.

Jij bent een Inspiratiebron.

Geniet van je dag.

 

Voel jij dat dit het moment is om meer naar buiten treden met je verhaal? Wil je niet langer uitstellen en laten zien wie jij bent? In al jouw facetten en hoedanigheden? Doe dan mee met mijn online cursus ‘Zichtbaar voor je doelgroep’ In 6 weken ga jij stappen zetten om op jouw eigen, authentieke manier meer naar buiten te treden met je persoonlijke verhaal en jouw wijsheden. Ontdek HIER de eerstvolgende datum om mee te kunnen doen!

Geschreven door: Brenda Serrée
Foto: Aaron Burden

Kijk ook onder Media voor interviews over dit onderwerp.


Als brandingcoach en huisstijl ontwerper help ik jou als coach, creatieveling of ondernemer om jouw eigenheid tevoorschijn te toveren in je logo, website, teksten en social media profielen. Zodat je een eigen, herkenbare stijl hebt en zichtbaar wordt als inspiratiebron voor je doelgroep.

 

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.