INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER Robert Zwier | Brenda Serrée voor Bewust Amsterdam

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER Robert Zwier | Brenda Serrée voor Bewust Amsterdam

Robert Zwier is coördinator van Bewust Amsterdam. Wat drijft hem om Bewust Amsterdam bekender te willen maken en wat doet hij nog meer? Lees het in het OndernemersInterview hieronder.

Wie ben je?
Een paar jaar geleden had ik bij het opstaan een visioen waarin ik ambtenaar van Bewuste Zaken in Amsterdam was. Ik was een verbindende schakel tussen allerlei initiatieven in Amsterdam op gebied van bewustwording. Dat beeld heb ik nog altijd in mijn hoofd. Wat zou het mooi zijn als er voor al de individuele initiatieven in onze hoofdstad een verbindende factor zou zijn.
Wat ik zie is dat Amsterdam een bepaalde identiteit heeft. Het is bijvoorbeeld internationaal gezien een internetstad, financieelcentrum en een city of creativity. Het trekt bepaalde disciplines aan. Terwijl ik het ook een heel bewuste stad vind met een sterke spiritualiteit. Het trekt veel open minded mensen.
Ik wil die kant van Amsterdam meer op de kaart zetten en alle mensen die met bewustwording en duurzaamheid bezig zijn, verbinden. Soms kom ik op een plek waar mindfulness of yoga wordt gegeven, of er wordt gedanst, en dan denk ik: ‘Dit moet iedereen weten’. Het is vaak nog heel verborgen. Het is een onderdeel van de stad dat heel kleurrijk is en ook heel zacht en liefdevol.
In deze tijd is behoefte aan mensen die vanuit hun hart hun talent meer te delen en daaraan wil ik helpen. Dat maakt me blij. Ik ben daar nog wel onderzoekend in hoe en wat, maar het is nu aan het ontspruiten. Er lijkt een versnelling aan de gang waarbij mensen hun vaste baan loslaten en gaan doen wat ze het liefste doen.

Is het coördinatorschap jouw vaste baan?
Nee, ik heb een deeltijdbaan als actuarieel rekentechneut. Ik zit tegelijkertijd in het proces zoals de mensen die de beweging maken naar werk dat dichter bij hun hart ligt. Ik zit namelijk ook in het proces om de stap naar volledig ondernemerschap te maken. De beweging van binnen naar buiten, laten zien wie ik ben, maar ook te ontdekken wie ik ben. Bewust Amsterdam is in die zin ook een reflectie van mijn eigen proces.

Heb je een omslag gekend?
Ja, tien jaar geleden ging mijn lange relatie uit en zette ik mijn eerste stappen in persoonlijke ontwikkeling. Toen pas ben ik gaan dansen, zingen, boeken lezen met een spirituele inslag en ging ik lichaamswerk doen. Tot die tijd leidde ik een rationeel leven. Ik heb oorspronkelijk dan ook econometrie gestudeerd.

Hoe was je als ‘rationeel’ mens?
Alles was standaard, alles cliché: relatie, baan, doen zoals het hoort. Weinig gevoel, eigenlijk een kopie van de relatie van mijn ouders. En toen kwam de krak in het ei waardoor het licht naar binnen kon komen.

Heb je het gevoel dat je nu al volledig in het licht staat?
Nee, zeker niet. Ik ben op de goede weg, maar deze jaren staan in het teken van ontdekking. Het leven klopt steeds harder op mijn deur om naar buiten te komen, en af en toe is het nog wat onwennig.

Nu weet ik dat je stralingsdeskundige bent, wil je daar iets over zeggen? Hoe kwam dat eigenlijk op je pad?
Ik ben daarmee begonnen doordat een vriend een keer zijn stralingsmeters aan me uitleende en toen ben ik thuis gaan meten. Het betrof de straling die komt kijken bij het gebruik van draadloze apparatuur. Ik schrok enorm van de waarden die van eigen bronnen kwamen. Ik ging om me heen vragen en begreep dat veel mensen er niets van wisten. Ik ben me er in gaan verdiepen en word er blij van dat ik mensen kan helpen met simpele tips. Ik kom met mijn stralingmeters thuis bij mensen en geef inzicht in hoe de straling in hun huis is. Mensen kunnen stappen zetten om de straling in hun eigen huis te verminderen.

Zou je ons een kleine tip kunnen geven?
Ja, bijvoorbeeld de digitale huistelefoon moet het huis uit of minimaal vervangen worden door een Ecodect. Die straalt alleen als je ermee belt.

Kun je zo’n Ecodect overal kopen?
Je kunt er zo één kopen bij alle winkels die thuistelefoons hebben. Je moet er wel even naar vragen. Het heet ook wel non dect. Bij installatie moet je die eco-optie aanzetten.
Maar misschien is de belangrijkste tip wel om je niet te veel te verzetten tegen deze ontwikkeling van draadloze apparatuur, want het verzet kills you more dan de straling zelf.

Waar word je blij van als coördinator bij Bewust Amsterdam?
Dat de bewuste identiteit van Amsterdam met al dat kleurrijke aanbod en de mooie initiatieven bekender wordt en ook de inwoners van Amsterdam er van weten.

Hoe zorg jij goed voor jezelf?
Ik eet biologisch en dans ook veel bij Club Lite. Af en toe ga ik vroeg naar bed. Vooral stoppen met ongezonde dingen is voor mij belangrijk, zoals koffie en suiker. Dat is eigenlijk het gezondst. Recent ben ik echt helemaal met koffie drinken gestopt.

Was dat lastig om te stoppen met koffie? Wat merk je daarvan?
Ja, dat is wel interessant. Koffie drinken houdt me eigenlijk bij het leven vandaan. Het geeft toch een soort roes. Zonder koffie voel ik het leven meer zoals het is. Ik ben eigenlijk blijer zonder roes.

Wil je nog iets leuks vermelden?
Ik werk op vrijdags nog bij de schooltuinen Osdorp als vrijwilliger. Ik vind het heerlijk om met de handen in de aarde te zitten. Normaal doe ik veel computerwerk en dit is een mooie tegenhanger.
Daarnaast hou ik van zingen van eigen repertoire.

Wil je meer lezen over Robert als stralingsdeskundige of een interessant filmpje over dit onderwerp kijken? Klik dan hier:http://www.bewustamsterdam.nl/…/bewust-omgaan-met-%28strali…

Interview: Brenda Serrée | Bewust Amsterdam
Fotografie: Elles de Vries

Geen opmerkingen

Sorry, the comment form is closed at this time.