INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER Joris Holtermans

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER Joris Holtermans

Joris Holtermans is als bewuste ondernemer aangesloten bij Bewust Amsterdam. Met Joricious Delicious verzorgt hij biologische, veganistische, macrobiotische catering voor groepen. Wat betekent macrobiotisch eten voor hem? Lees het in dit interview.

Wie ben jij?
Ik ben een bevlogen, enthousiaste kok.

Wat wil je bereiken met het eten dat je maakt?
Met mijn aandacht en liefde breng ik vrede over. Voeding is zo belangrijk.

Voor mij is voeding een vertrekpunt. Ik ben mede door mijn voeding uit een depressie gekomen. Door mijn kookstijl en manier van leven kan ik anderen inspireren. Door heerlijk puur en macrobiotisch te koken willen anderen dat ook. Ik ben er zelf het levende voorbeeld van. Omdat ik eet volgens de seizoenen en nauwelijks iets eet dat uit de tropen komt, ben ik fit, energiek en heb het nooit koud.

Ik gaf laatst een lezing over macrobiotisch eten en dat ik bijna nooit de verwarming aan heb. Toen vielen de mensen wel even stil. Lokale producten eten is beter voor je.

Ik vertel altijd: ‘Wat hier groeit, is bedoeld om hier te eten. Wat in de tropen groeit, is om daar te eten en koelt je sterk af.’

Hoe zit dat dan met bijvoorbeeld quinoa?
Ik heb wel moeite met die hypes en iemand zegt: ‘Quinoa is geweldig’.
Ik bekijk het holistisch. Van alleen quinoa word je niet gezond. Ik kijk naar het geheel. Dat houdt in dat je een keer quinoa eet, of een keer banaan.

Ik heb hier een poster hangen met alle producten die goed voor je zijn, van hier in Nederland tot en met Spanje/Turkije. De macrobiotiek gaat over voeding en levensstijl, het is een levensfilosofie. (red. zie de poster bij dit interview op Facebook, bron: macrobiotics.nl)

Wanneer kwam dit op je pad?
Zes jaar geleden. Net na mijn depressie. Ik kreeg een visioen dat ik op een bakfiets zat en naar een gezin aan de grachtengordel fietste om een feestelijke maaltijd te bereiden. Ik ben bij een macrobiotische leermeester (Appetijt) in Haarlem terechtgekomen. Anderhalf jaar later had ik genoeg ervaring om van start te gaan met Joricious Delicious.

Wat deed je voordat je ging koken?
Ik was freelance cameraman voor dieren- en milieuorganisaties zoals Greenpeace.
Ik was eigenlijk toen al bewust en idealistisch, maar ben dat nu met voeding.

Aan mijn leermeester stelde ik alle vragen die ik had en overal had hij antwoord op. Het is puur, je ziet wat je eet. Ik ben op een boerderij opgegroeid, we aten verse erwtjes. Je wilt niet weten hoe lekker zoet erwtjes van het land zijn.

Ik hoor vogeltjes op de achtergrond. Waar ben je nu?
Ik zit nu in Drenthe. Ik cater deze week een stilte retreat.

Is een retreat hard werken voor jou?
Ja, heel erg. Ik daag mezelf erg uit om het heel goed te doen. Binnen de 2 à 2,5 uur die ik heb voor de maaltijden probeer ik 5 gerechten klaar te maken. Dat geeft me voldoening! Het moet ook lukken, want deze klant let erg op de tijden.

Is koken een stukje meditatie voor je?
Zeker, die rust is heel fijn. Zonder muziek en met volledige aandacht koken vind ik heerlijk.

Ga je nu met een bakfiets door de stad?
Niet vaak hoor. Maar wel verzorgde ik een keer voor Greenpeace de catering in Amsterdam Noord. Ook de opening van mijn bedrijf in de Pijp heb ik met een bakfiets gedaan.

Daar huur ik een keuken en de opbrengst van die huur gaat naar stichting Familia, voor een weeshuis in India.

Is dat je enige werkplek?
Bij kleine klussen werk ik vanuit huis. Verder kook ik altijd op locatie. Elke 3 weken verzorg ik bijvoorbeeld een weekend in Zeeland, daar is ook een keuken aanwezig.

Wat is je verste catering reis geweest?
Naar België, nee, naar de Nederlandse ambassade in Peking!

Doe je veel met spiritualiteit?
Ik doe veel met mijn houding, ademhaling, ben een ‘do it yourself’- type. Als ik wil dat iets anders gaat, zorg ik ervoor dat het wel prettig wordt. Een soort praktische aanpak in plaats van dat ik me spiritueel wil noemen.

Ik geloof wel in yin en yang. Raw food is extreem yin, veel mensen kunnen dat alleen volhouden als ze daarvoor extreem yang (vlees) aten.

Ik denk wel dat ik door mijn depressie de bodem heb gevoeld en weet waar ik sta. Ik weet wat het is. Mijn geloof is het vertrouwen in mijzelf.

Heb je een gezin om je heen?
Ik ga volgende maand samenwonen in Rotterdam.

Waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Eindhoven en vanaf mijn zesde tot achttiende woonde ik in Best. Na omzwervingen in Den Haag en Rotterdam, kwam ik naar Amsterdam.

Heb je een studie gedaan?
Ik deed de HBO audiovisuele vormgeving in Rotterdam.

Later leerde ik dus koken bij mijn leermeester. Ik ging in anderhalf jaar van onwetend op kookgebied naar mijn bedrijf Joricious Delicious. Ik leer snel. Dat heeft ook met de boomenergie van de vijf transformaties te maken. Dat valt ook onder de macrobiotiek. Ook shiatsu en dat je aan het gezicht kunt lezen hoe het met de organen gaat. Daarvan heb ik een lichte basiskennis.

Kun je dat uitleggen?
Mensen met een grote kaak bijvoorbeeld zijn praktisch heel handig; mensen met een groot voorhoofd zijn denkers. Donker onder de ogen kan duiden op een mineralentekort door stress, slaapgebrek. Als de wenkbrauwen ver door lopen en wat sterker accent hebben, wijst dat op een groot uithoudingsvermogen en sterke voorouders die vooral volkoren granen aten.

Hoe zouden we jouw gezicht kunnen lezen?
Haha, Ik heb van alles wel wat. Ik heb niet één gebied dat extra groot is, een beetje van alles.
Nou, misschien heb ik toch wel een redelijk groot voorhoofd. Ik kan een behoorlijke denker zijn (lachend).

Heb je favoriete ingrediënten?
Tempeh, tempura, seitan (tarwe gluten, een soort vleesvervanger).
Ik eet geen vlees. Mijn bedrijf is macrobiotisch en veganistisch. Per kilo vlees gaat er namelijk 15.000 liter water doorheen. De productie van 1 kilo vlees verbruikt 10 keer zoveel plantaardige voeding, dus het is ook asociaal om heel veel vlees te eten voor de medemens en dieren.

Wie help je vooral?
Vooral leraren zoals van yoga, mindfulness en 5 ritmes dans. Mensen die met lichaam en geest bezig zijn in groepsverband.

Heb je hobby’s?
Ik fiets graag, ik wandel, draai graag platen voor mezelf en natuurlijk organiseer ik vaak etentjes. Ik nodig altijd mensen uit, voor picknicks, BBQ’s.

Is er iets wat jij nog graag wilt bereiken?
Dat meer mensen mijn bedrijf zien en meer mensen de waarde zien van anders eten. Vaak is er zoveel onwetendheid. Zij kunnen er zelf voor zorgen dat je gezond bent in plaats van dat je pilletjes neemt. Ik wil ook meer lezingen geven.
Een droom is om zelfvoorzienend in Frankrijk te wonen. Mijn vader van 79 woont nog op de boerderij waar ik tot mijn achttiende leefde en hij werkt elke dag nog in de tuin.

Wil je iets leuks vermelden?
Ja, op 17 september geef ik een kookworkshop in de Pijp. Die is voor iedereen die gezonder wil eten.

Ik organiseer ook uitgebreide veganistische diners met Vegadates. Dat is weer op 11 september voor mensen die elkaar in ontspannen sfeer willen ontmoeten. Die zijn op de boerderij bij ‘Boerin en de Kok’ in Amstelveen.

Ben je geïnteresseerd in de events van Joricious of wil je macrobiotische catering? Kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/…/joricious-delicious-bio-veg…

door Brenda Serrée | Branding Diva en co-creator Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Sorry, the comment form is closed at this time.