INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER: Marian Olijkan

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER: Marian Olijkan

INTERVIEW MET BEWUSTE ONDERNEMER: Marian Olijkan

Marian Olijkan is als holistisch masseur aangesloten bij Bewust Amsterdam. Lees hoe zij van diverse (onderwijs)banen kiest voor haar grote passie.

WIE BEN JE?
Ik kijk net naar links en zie een cv liggen van een stagiair van mij. In koeienetters staat erop ‘Dit ben ik’. Grappig dat die stagiair dat zo stellig kan schrijven.

Ik denk zelf juist dat ik elke dag anders ben. Ik denk na over wat ik nog wil doen, wat ik nog wil ontwikkelen. Wie ik ben, is wat anderen van mij zien, een momentopname.

WAT WAARDEREN ANDEREN IN JOU?
Mijn energie en creativiteit, ik ben oplossingsgericht. Ik vind het leuk om met mensen samen te werken, maar ook alleen. Die afwisseling vind ik heel fijn.

WAT DEED JE VOORHEEN?
Ik heb veel verschillende dingen gedaan en altijd opgepakt wat ik interessant vond. Zo werkte ik 15 jaar in het onderwijs, met heel veel plezier; al was er toen niet veel werk.Zodoende heb ik 10 verschillende vakken gegeven: textiel, handvaardigheid, techniek, kunstgeschiedenis, etaleren… Allerlei beeldende vakken dus. Uiteindelijk werd ik gevraagd om op de Textiel Management Opleiding (TMO) te komen lesgeven in het laboratorium in textiel-warenkennis. De leerlingen haatten dat vak, ze vonden het saai en onbegrijpelijk, de uitdaging was om dat tij te keren en dat is goed gelukt. Ik genoot echt van dat proces.

Ik rol vaak van het ene in het andere. Verdiep me ergens in, breng veranderingen aan. Daar ligt mijn kracht en mijn passie. In 2000 besloot ik ontslag te nemen als docent, omdat ik graag zelf weer dingen wilde maken en werd interieurontwerper.

WAT DOE JE NU?
(lachend) Ik doe een beetje teveel om op te noemen. Op dit moment organiseer ik een culturele smaakmarkt in mijn wijk, die dit weekend in Amsterdam plaatsvindt. Achterliggende gedachte: ik houd van de diversiteit die er is, maar ik woon tegelijkertijd ook in een saai stadsdeel. Hoe breng je een gebied samen tot leven? Ik denk dat dit een goede poging is. Ik wil weten welke mensen er eigenlijk in mijn buurt wonen en ik heb nu door de markt heel veel nieuwe contacten. Dat geeft mij veel energie! Ik hoop dat het leidt tot iets nieuws, een soort supermarkt annex broedplaats waar het gaat bruisen van activiteit. Er zijn hier namelijk zero leuke winkels.

Ik voel een drive om iets leuks neer te zetten voor deze buurt, voor Nieuw-West. Slotervaart klinkt voor veel mensen heel ver weg, voor mij is het 12 minuten fietsen naar de Dam.

Dan heb ik natuurlijk massage wat mijn core business geworden is. Ik zou dat nooit van tevoren hebben kunnen bedenken, maar ik wilde iets doen waar ik heel blij en rustig van word. Ik blijf me daarin ontwikkelen, volg trainingen, mediteer, studeer.

Bij de massages komen ook allerlei thema’s naar boven en zodoende leer ik gaandeweg ook om daarin te coachen. Zo masseer en coach ik zakenmensen, (professionele) sporters, en andere bekende en minder bekende mannen en vrouwen. Niemand weet wie mijn klanten zijn en dat wil ik graag zo houden. Wederzijds vertrouwen is enorm belangrijk in het proces, iedereen gaat vroeg of laat het proces in, waarbij er inzichten zijn, waardoor mensen dichter bij hun kern komen.

Het is zo mooi om te zien dat mensen een andere, blijere en vriendelijker gezichtsuitdrukking krijgen. Mijn klanten zeggen dat mijn massages wel 2 tot 4 weken doorwerken. Het scheelt hen tijd én geld.

WAAR GEEF JE DE MASSAGES?
Ik kom overal. Ik reis de hele wereld rond voor mijn werk. Gelukkig ook vaak in Nederland. Op dit moment geef ik meer massages dan massageworkshops. Die workshops kunnen trouwens ook in tweetallen zijn, zoals een echtpaar waarvan de een de ander wil verrassen op een verjaardag of huwelijksdag.

Het kan bij mij thuis, maar ook bij mensen thuis of een gereserveerde ruimte of hotel, waarbij het een leuk onderdeel kan zijn van een weekendje weg.

HOE ZIT HET MET HET ONTWERPEN VAN INTERIEURS?
Dat is eigenlijk ingehaald door de massages. Daarbij geef ik privé wat extra zorg aan mijn naasten, dat vind ik heel belangrijk. Daarom wil ik eigenlijk geen ingewikkelde projecten met interieurs meer draaien. Als je het allemaal in je eentje doet, is het echt zwaar. Ik trek snel werk naar me toe en dan ga ik over mijn grenzen. Dat wil ik niet meer. Ik kom wel graag kijken in het begin, om vragen te stellen en daarna een goed advies te geven, waarmee de klant en zo nodig de aannemer mee aan de slag kan. Daar ligt echt mijn kracht.

Ik maak nog weleens collages, lampjes, sieraden, puur voor de ontspanning. Dat gaat dit weekend dan ook mee naar de Culturele Smaakmarkt.

WAAROM DOE JE WAT JE DOET?
Ik wilde iets doen waar ik blij van word en wat me rust geeft. Ik kan gewoon uitrusten op mijn werk (lachend). Ok, zeven dagen per week acht uur achter elkaar natuurlijk niet, maar ik vind het heerlijk.

Ik doe intuïtieve massages, gebruik onder andere Shambala, dit lijkt een beetje op Reiki. Je moet het ervaren om te weten wat het doet. Bij lichamelijke klachten kijk ik goed hoe mensen in elkaar zitten en bewegen. Het lukt vrijwel altijd om klachten snel op te lossen, soms is wat meer tijd nodig, sommige klachten komen terug.

WELKE LEVENSLES HEEFT JE HET MEEST GEVORMD?
Ik denk mijn burn-out van vijf jaar geleden. Dat was echt heftig. Die periode zou ik echt niet meer willen meemaken. Ik kon echt niets meer, ik was 15 kilo afgevallen. Te moe om zelfs maar eten te kauwen. Helemaal uit balans.
Wat heb je ervan geleerd? Het is heel bijzonder dat je zoiets nodig kunt hebben om weer heel dicht bij jezelf te komen. Om dingen vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Nu leef ik intuïtief en houd het tempo lager. Probeer meer rust in te bouwen hoe druk ik het soms ook heb. Ook kijk ik met verwondering naar bepaalde emoties en probeer steeds minder te oordelen, ook over mezelf. Zorg beter voor mezelf zodat ik anderen beter kan helpen.

HOE ZORG JIJ GOED VOOR JEZELF?
Door meer te luisteren naar mijn intuïtie, niet teveel te moeten van mezelf en goed op balans in voeding, sport en ontspanning te letten.
WAT DOE JE QUA VOEDING?
Ik gebruik sinds kort heel goede supplementen en eet gezond. Ik heb ook een systeem aangeschaft dat een betere microcirculatie bevordert zodat ik mijn cellen ook op dat niveau beter voed. Ik gebruik dat systeem soms ook bij mijn massages bijvoorbeeld bij blessures.

Wat weten de meeste mensen niet van jou?
Ik vind yoga heel erg fijn, vooral yin yoga. De eerste keer dat ik daarheen ging, dacht ik ‘Dat nooit meer’. Maar nu verheug ik me er juist steeds op. Ik doe al aan yoga vanaf mijn 17de. Het is een hele lange weg geweest. Yin yoga is iets waarbij je heel erg los moet laten en het werkt door in de diepere lagen. Mijn reumatische klachten zijn daar ook echt door verminderd.

Verder als ik daar aan toe kom houd ik van lezen en ga ook graag naar de betere films en musea.
Of lekker eten, ik lust alles als het vers is en goed klaargemaakt, zoals knapperige groenten en salades en veel fruit en af en toe een stuk cheese cake of pure chocolade.

WAAR BEN JE ECHT TROTS OP?
Bijvoorbeeld het Culturele Smaakmarkt event dat ik mede heb georganiseerd en de publiciteit eromheen. Ik heb weinig ervaring met PR via het web, maar er was even niemand anders en ik ben er trots op dat ik toen heb doorgezet om het event ook digitaal op de kaart te zetten.

JIJ OVER 5 JAAR?
Mijn droom is om in een collectief te werken met mensen die elkaar aanvullen op gebied van creativiteit, ontspanning en bewustwording. Zoals bij Club Lite maar dan een soort superstore waar klanten kunnen binnenlopen, kijken naar producten en inchecken voor afspraken voor een cadeau op maat, een sieraad, kunstwerk, massage, advies, styling, coaching etc.

HEB JE NOG IETS LEUKS VOOR ONS?
Ja! Dit weekend, 24 en 25 september, is de Culturele Smaakmarkt waar ook Bewust Amsterdam goed is vertegenwoordigd. Het is ook erg leuk om met je kinderen naar toe te gaan, ze kunnen mozaïeken, graffiti- of dance workshop volgen, etc. Er is een handlijnkundige, een numerologe, je kunt er tarotkaarten laten lezen, een stoelmassage krijgen, er zijn diverse coaches, EFT, allerlei workshops, lekker eten en drinken, vintage spullen.
Het hele weekend is er live muziek bij VLLA, na de markt een nachtprogramma. Op zondag sluiten we de markt af met om 16.00 uur een spetterende modeshow van modeontwerpster Rose Riemersma, die een ge-upcyclede herftstcollectie heeft gemaakt van ingezamelde kleding samen met vluchtelingen.

De locatie is Willem Roelofsstraat 5-9, vlakbij metrohalte Postjesweg, binnen en buiten bij VLLA en Remark.

Wil je meer informatie of in contact komen met Marian Olijkan? Kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/…/aand8-voor-holistische-mass…

Interview door Brenda Serrée van Branding Diva | co-creator van Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Sorry, the comment form is closed at this time.