INTERVIEW MET CAROLINE

INTERVIEW MET CAROLINE

Caroline van der Post is als loopbaanbegeleider en coach voor persoonlijke groei aangesloten bij Bewust Amsterdam. Caroline is een kei als het gaat om het vinden en benoemen van ieders eigenheid. Daardoor kijken mensen met een andere blik naar hun werk of zichzelf en kunnen zij floreren binnen de organisatie waar zij werken.

WIE BEN JIJ?

Grappige vraag… Ik ben Caroline van der Post en sinds zeven jaar zelfstandig ondernemer. Ik kan wel zeggen dat ik dat met veel plezier ben, omdat het voor mij een goed werkende vorm is om mijn talent in te zetten. En dat is ook wat ik heel leuk vind om anderen mee te helpen. Zodat zij hun eigenheid zien, herkennen en inzetten voor hun werk.

(Lachend) Mensen zeggen weleens dat het lijkt of ik altijd op vakantie ben. Terwijl dat helemaal niet waar is. Toch is dat wel een mooie metafoor, want eigenlijk kan coaching een reis door je dagelijkse leven zijn. Waardoor je bewuster en met een andere blik naar je werk of naar jezelf kijkt.

Het begint eigenlijk altijd bij jezelf.

HOE BEDOEL JE DAT?

Natuurlijk heb je altijd te maken met de werkpraktijk, hoe die er ook uitziet. Maar daarbinnen floreer je het best als je zoveel mogelijk van je hoogste waarde kunt geven. Dat je als een vis in het water kunt zijn. Dan gaan dingen makkelijker en kun je jouw unieke bijdrage leveren. Je wordt een aantrekkelijke ondernemer of medewerker. Dat geeft heel veel voldoening.

Die waarde omschrijf ik ook wel met eigenheid of talent, welke vaak in één woord te vatten is. Iets wat je van nature altijd al doet, waar jij van ‘aan’ gaat. Dat typisch jouw manier van doen is. Dat is een heel mooie manier om ook te kijken waar je iets meer van zou willen in je werk en waarvan juist minder. Je vraagt jezelf eigenlijk: ‘Waar zit ik op mijn 100% moment en wat is iets wat eigenlijk veel minder past?’

Onze neiging om ons aan te passen is ongelofelijk groot, we conformeren ons snel. Al zegt een manager dat zijn deur altijd open staat, het vraagt moed om daar je eigen inbreng aan te geven.

 

WAAR KAMPEN MENSEN MEE?

Een vraag als ‘Ik heb een prima baan, maar voel dat hij niet meer past’. Of: ‘Ik heb het gevoel dat ik mijn talent verspil’. Soms zijn het ook bedrijfseigenaren die zeggen dat het goed loopt, maar dat ze niet de producten verkopen waar ze zelf helemaal in geloven.

WIE HELP JE?

Bedrijfseigenaren, mensen in loondienst en teams die elkaar op een andere manier willen leren kennen. In teams maak ik ieders waarde inzichtelijk. We kijken samen naar hoe je verschillen kunt benutten in plaats van dat het allemaal drempels oplevert. Want als er stress is of dingen niet lukken, helpt het om ieders drijfveren en talent te weten. Om te begrijpen dat mensen met een andere blik naar dezelfde realiteit kunnen kijken. Dat geeft heel veel ruimte.

HOE DOE JE DIT MEESTAL?

In losse coachingsgesprekken of coachingstrajecten van zeven sessies. Met teams zijn het sessies van één of twee dagdelen en soms een hele dag. Ik zeg weleens dat het net is alsof ik een wasstraat ontwerp waar niemand onveranderd uitkomt. Het betekent niet dat iedereen op dezelfde stip eindigt. Wel dat iedereen een stap heeft gezet.

Ik vind het heel leuk als mensen een beetje vooroordeel laten vallen of meer begrip voor de ander hebben.

WIE IS CAROLINE OVER VIJF JAAR?

Ik gedij ongelofelijk goed op zwarte gaten. Ik bedoel daarmee dat ik nu geen idee heb van mijn leven over vijf jaar; ik maak geen lange termijnplannen.

Het gaat wel altijd over het versterken van eigenheid. Om het infecteren, zeg maar. Hoe strakker de conformerende sfeer, hoe leuker ik het vind. Dat is iets waarvan ik zeker weet dat ik ermee aan de slag blijf. Ik kan echt mijn moment van missie geslaagd ervaren als ik mensen hoor zeggen ‘Oh, ik kan het dus op mijn eigen manier doen’ of ‘Zo nuttig als vandaag heb ik me nog nooit gevoeld’. Als mensen beseffen ‘Ik ben goed genoeg zoals ik ben’. Daar worden we met zijn allen beter van.

WANNEER HAD JE ZELF DIT GEVOEL VAN ‘IK BEN GOED GENOEG’?

Nou, toen ik op de ochtend van mijn 40ste verjaardag wakker werd, en dacht ‘Zo, ik heb het gehaald’. En meteen daarna dacht ik ‘En nu ben ik klaar met allerlei dingen die ontwikkeld moeten worden, ik ontwikkel alleen nog wat ik zelf wil’.

WANNEER BEN JE VOOR JEZELF BEGONNEN?

Zeven jaar geleden begon ik voor mezelf. Dat was ook weer zo’n kwartjesmoment. Ik had een leuke baan als Communicatie Strateeg, dat was echt geen straf. Toch had ik wel altijd heel veel ideeën. Ik merkte dat ik veel meer voldoening kreeg als mensen zeiden ‘Wat hebben we stappen gezet’. Daar had ik veel meer lol van dan wanneer iemand zei ‘Wat heb je een goede strategie geschreven’. Ik wilde dat mensen het gingen dóen. Toen ik me dat goed realiseerde, waagde ik de sprong en begon voor mezelf.

Ik was altijd al bezig met de vraag ‘Waarom werken organisaties zoals ze werken’. Iedereen wil graag bijdragen, soms is dat een hele toer. Dat verlangen heeft iedereen en daarmee ben ik aan de slag gegaan.

HEB JE IN DEZE ROL OOK BIJ JE OUDE BAAN IETS MOGEN VERANDEREN?

Wel in mijn oude branche. Ik deed coaching van junior naar seniorfuncties en begeleiding van teams.

Ik heb de driejarige Pulsar Academie gedaan tot veranderkundige. En een opleiding in  Transformationeel Coachen op EigenWijsheid. Ik ben gecertificeerd voor de drijfverentool Management Drives. Het is een transparante tool om te zien waar je je aan ergert, wat je drijft en waar je energiebronnen en -lekken zitten. Ook zie je wat er allemaal van nature al in huis is. Bijvoorbeeld zit er veel ideeënkracht, maar weinig uitvoerkracht binnen het team?

VOLGENS MIJ HEB JE OOK NOG EEN CREATIEVE KANT?

Ja, ik maak foto’s op het moment dat ik geraakt word door iets moois in mijn omgeving. Iets wat mij inspireert. Daarmee heb ik de Latifa inspiratiekaarten gemaakt en ze ook op blokken van bamboe gezet. Als blikverrijkers. Iets wat mensen aan het denken kan zetten. Deze staan op mijn website en sowieso staan alle foto’s op mijn website. Ze zijn onder andere te koop bij podiumwinkel Toon in de Jan Evertsenstraat. Zij verhuren plek aan creatieve ondernemers/kunstenaars en daar kun je dan je werk verkopen.

WIE BEN JE PRIVE?

Ik heb een man en ben een blije bewoonster van Bos en Lommer. De tuin is heerlijk. Door die tuin is het vol te houden in de drukke stad en voel ik mij gelukkig. We hebben twee hele lieve poezen,  zij komen uit hetzelfde nest.

WAT WETEN NIET VEEL MENSEN VAN JE?

Dat ik heel blij word van met een kleine rugzak op pad gaan. Dat moet ook echt af en toe. Dan loop ik alleen of met z’n tweeën. Van het verharde pad af. Op lange afstandspaden, van plek naar plek.

HEB JE OOK DE COMPOSTELA GELOPEN?

Nee, en dat hoeft ook niet. Ook omdat ik gehoord heb dat er veel mensen lopen. Ik loop graag alleen en in rust.

WAT WAS JE MOOISTE TOCHT?

Mijn mooiste tocht is toch wel in Afrika geweest. Ik ben een beetje Afrika-fanaat. Op het platteland van Tanzania of Oeganda. Dat is heerlijk.

WIL JE NOG IETS TOEVOEGEN?

Vaak kom ik tegen dat de balans tussen energie geven en je weer opladen best wel een uitdaging is. Met de kerstvakantie in aantocht is dat een leuk moment om je af te vragen waarmee je jezelf kunt opladen. Dat je dat als eerste in je agenda van 2017 aangeeft. En daarna pas je werk.

HOE EIGEN VOEL JE JEZELF NU?

Vanmorgen bij een netwerkevent deden we even een kringetje rond de vraag: ‘Waar ben je het afgelopen half jaar beter in geworden?’ En dat is voor mij het respecteren van mijn natuurlijke ritmes. Die volg ik meer, ik geef er meer gehoor aan.

Als je geïnteresseerd bent in coaching door Caroline van der Post, kijk dan op http://www.bewustamsterdam.nl/persoonlijke-groei/loopbaanbegeleiding/185/het-beste-van-jezelf-geven-in-je-werk

Interview door Brenda Serrée | Branding Diva & co-creator van Bewust Amsterdam

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bevestig aanmelding in je mailbox.

Er is een fout opgetreden tijdens het verzenden van uw verzoek. Probeer het opnieuw.

Je vindt het ok dat Branding Diva je mailt volgens de AVG en gaat akkoord met de privacy verklaring