Altijd maar presteren – De ratrace van zzp’ers

personal-branding-advies

Altijd maar presteren – De ratrace van zzp’ers

Heb jij dat gevoel weleens, dat je het zat bent? Dat er van alles ‘moet’, maar er niet genoeg werk uit je handen komt? Eigenlijk is de dag dan voorbij en hoop je ‘s avonds nog wat in te halen van de verloren tijd. Je weet ook dat je nog zoveel kunt doen om meer opdrachten te krijgen, leuke acties te lanceren of een blog te schrijven… Maar je komt niet echt in de flow en zit voor je gevoel vast. Voor je het weet spreek je jezelf hard toe om toch vooral door te gaan. Want opgeven is geen optie, er moet geld verdiend worden. Toch?

Wat zijn we vaak hard voor onszelf. We kunnen goed opsommen waar we allemaal tekort schieten en wat we nog allemaal moeten. Die hardheid hebben we niet naar vrienden of collega’s. Want we willen immers door de hele wereld aardig gevonden worden en iedereen helpen. Waarom zijn we dan toch zo hard naar onszelf als ondernemer?

Presteren presteren presteren

Ik ben zelf ook vaak hard voor mezelf geweest. De ratrace waar we het allemaal over hebben, ken ik ook. Ik moest succesvol zijn en rende maar door. Maakte die houding me gelukkig? Nee. Want ik merkte dat zodra ik teveel in de actiemodus stond en wilde doen-doen-doen, ik op de automatische piloot leefde. Ik deed dan wel van alles, maar niet vanuit wie ik in essentie was of waar ik behoefte aan had. Ik liep leeg en dat werkte mijn kernwaarde ‘Ontspannen leven en werken’ bepaald niet in de hand.

Ruimte geven aan dingen die je lichaam en geest voeden

Inmiddels heb ik geleerd dat als ik meer ruimte geef aan dingen die mijn lichaam en geest voeden, de prestatiedrang afneemt en ook de materiële dromen naar de achtergrond verdwijnen. Er komen rust en bezieling voor in de plaats waardoor ik mijzelf voedt en uiteindelijk juist beter presteer. Ik word zachter naar mijzelf en geduldiger naar anderen en kan het leven in de juiste proporties zien. Want een jachtig bestaan vol presteren en me Zelf wegcijferen passen niet meer bij mij.

Veel ondernemers om mij heen maken hetzelfde mee. Die zitten vast in de mindset van moeten-moeten-moeten en altijd meer. Je bent gewoon altijd wel ergens mee bezig. Je bent net klaar met het lanceren van het ene product en dan mag je alweer beginnen aan een online pakket of een webinar geven. Vooral ook als het gaat om zichtbaar zijn voor je doelgroep. Ik vind het dan zo fijn om mee te denken en te kunnen zeggen: ‘Wees toch iets liever voor jezelf’. En vooral ook: ‘Accepteer de pieken en dalen die er zijn’. Als die er zijn, betekent het namelijk ook dat je een groei doormaakt, dat je leven afwisselend is, dat je je energie kunt reguleren, dat je weer mag bijtanken & ontspannen en dan juist weer kunt knallen. We zijn nu eenmaal geen robots met een 24-uurs knop. We mogen juist ook eens in de off stand en goed voor ons Zelf zorgen. Nog een belangrijke tip: Zet even een stapje opzij om te kijken naar wat er aan de hand is. Creëer overzicht en zie wat er echt moet gebeuren. Pas dan kun je jezelf weer oppakken en je eigenheid vinden in wat voor jou werkt.

Dus mijn advies is om meer het hier en nu te accepteren, goed voor je Zelf te zorgen en helder te krijgen welke stappen je kunt zetten in je ondernemerschap die passen bij jou als mens. Zodat je met meer ontspanning kunt leven en werken. Jij bent de motor van je bedrijf, dus zorg mega goed voor jezelf. Laat jezelf niet gek maken door allerlei actieplannen als die niet passen bij jou op dat moment. Zorg ervoor dat je de beste vrienden bent met je Zelf. Je bent een mooie man of vrouw en het waard om er te zijn. 

“In het dagelijks leven is er zoveel te doen en zo weinig tijd. Je voelt je misschien gedwongen de hele tijd te rennen. Stop er gewoon mee! Raak de diepste grond aan van het huidige ogenblik en je zult ware vrede en vreugde aanraken.” Thick Nhat Hanh

Ik voel het als mijn missie om zoveel mogelijk ondernemers en coaches te helpen om op een ontspannen manier te leven en werken. Om zichtbaar te zijn als zichzelf. Zodat zij vanuit verbinding sneller de mensen klanten die bij hen passen.

Wat zou er voor jou veranderen als je meer vanuit ontspanning zou leven en werken?

flyer-rond-Branding-Divabloesem2

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met daarbij mijn laatste nieuws? Meld je dan hier aan.

Geen opmerkingen

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.